Jegyzet

2022.03.30. 07:21

Az álhírek születése

Nincs az a pénz, amiért Bruce Willis haja már korpásodna, de még mindig sármos mosolyával kész megnyerni a világot a magyar energiaitalnak.

Nyéki Zsolt

Fotó: Shutterstock

 Mert van az a pénz… Amikor a labdarúgás brazil csillaga, Ronaldinho a magyar országgyűlési választás kampányához szólt hozzá egy rövid üzenetben, csak az volt a kérdés: mennyibe kerülhetett ez az ellenzéki indulónak? Mert azt ugye senki sem hiszi, hogy a zseniális labdarúgó akárcsak egyetlen percet is áldoz az életéből a magyar belpolitikára. 


Ha valakinek kétsége lenne, hogy saját ügyeink rendezésébe milyen komoly erők igyekeznek beavatkozni nemzetközi szinten, számos esettel szembesülhet. A focinál maradva emlékszünk, hogy pár nappal a gyermekvédelmi törvény elfogadása után hogyan provokálta a német válogatott a magyar csapatot a tavaly nyárra halasztott labdarúgó Európa-bajnokságon. Neuer és társai nem pénzért, inkább elvi, sorsközösségi szimpátia (mondjuk így) alapon demonstráltak, de elegendő volt, hogy a jogszabályról csupán hallottak valakitől valamit. Nincsenek egyedül. 

 

A Le Monde újságírója is meglepődött, amikor a 2010 utáni polgári kormányról írott sötét riportja nyomán bekopogtattak hozzá, és megkérdezték: honnan merítette az információit, járt-e Magyarországon? Egy kávé melletti kis „izé-hozé-rozé” után bevallotta, hogy magyar barátai elmondására építkezett. S ugorhatunk a 2015-ös migránsválsághoz, amikor bejárta a világsajtót a gyermekével síneken fekvő muszlim asszony fotója, ahogy zord magyar rendőrök állják körbe. Kiderült, hogy a hatás kedvéért az asszonyt egy migráns férfi dobta oda, és a rendőrök siettek a segítségére, de ez rajtunk kívül már senkit nem érdekelt. Most meg az ukrán határnál tűnt fel egy holland fiatal, aki csak az elgyötörten érkező, egyet szusszanó menekülteket fotózta, videózta a magyar táblánál. Azt már nem, ahogy meleg ételt, italt, szállást, segítséget kapnak.

 

 Tudjuk, milyen tudósítás lesz ebből. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában