Nyírtelek

2022.03.10. 17:30

Biztonságban a szeretteik közt

Az otthon lévő 65 év felettieknek a kidolgozott új szolgáltatás révén a nap bármely szakában érkezhet segítség.

KM

Fotó: [email protected] 06703815378

– Jól ismerem Mokánszki Bélánét és a férjét, már mindketten betöltötték a 70. életévüket. Akik hozzájuk hasonlóan családjuk körében szeretnék tölteni a nyugdíjas éveiket, azoknak kiváló segítség a Gondosóra program – mondta dr. Vinnai Győző szerdán Nyírteleken, az idősgondozásban új távlatokat nyitó első gondosóra átadásán. Hozzátette: ha bármilyen probléma lenne, elég egy gombot megnyomni, és érkezik a segítség. 
 


Könnyen kezelhető 

 


– Az ország első ilyen eszközét adtuk át az idős házaspárnak, ami egy több év alatt felépülő program része – ezt már Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár mondta el a jelenlévőknek. Hangsúlyozta, hogy az a kormány célja, hogy minden 65 év feletti alanyi jogon juthasson ilyen készülékhez, hogy otthon is teljes biztonságban lehessen. 


– Az eszköz hasonló célt szolgál, mint a korábbi jelzőrendszerben a falra szerelt berendezések, de mindössze akkora, mint egy karóra, és akkor is kéznél van, ha viselője nem a lakásában tartózkodik. Amennyiben bármi történik, például elesik az eszköz tulajdonosa, azonnal hívható a segítség. A gomb megnyomása után egy 24 órában működő diszpécserszolgálathoz fut be a jelzés, amely visszahívja az időseket, és szükség esetén riasztja a kontaktként megadott rokont, szomszédot, esetleg orvosi segítséget hív – ismertette a rendszer működését az államtitkár. Az átadáson egy próbariasztás keretében mutatták meg az óra működését Mokánszki Bélánénak, akitől megtudtuk, a jövőben sokkal nagyobb biztonságban érzik majd magukat az eszköznek köszönhetően, de azt szeretné, ha nem lenne rá szükség. 


– Már mindketten elmúltunk hetvenévesek, és sajnos volt már rá példa, hogy a férjem rosszul lett. Jó tudni, hogy akkor sem vagyunk egyedül, ha csak ketten tartózkodunk itthon, és egyszerűen adhatok le riasztást, ha baj van – tette hozzá. 
 


Erősíti a biztonságérzetet 


Fülöp Attila lapunknak elmondta, a korábbi rendszerhez képest nagy előrelépés a gondosóra, hiszen vannak olyan mozgásukban korlátozott idősek, akik baj esetén képtelenek lennének egy falra szerelt berendezéshez eljutni. 


– Az eszköz és a szolgáltatás is ingyenes, a programot 4 év alatt építjük majd, s egy olyan jóléti szolgáltatás lesz, ami az otthon lévő idősek biztonságát erősíti – tudtuk meg az államtitkártól. 
Dr. Vinnai Győző kérdésünkre elárulta: óriási büszkeség számára, hogy szülővárosában adták át az első gondosórát. 
– Sokan vannak, akik nem szeretnék a nyugdíjas éveiket egy idősotthonban tölteni, sokkal boldogabbak, ha a házastársukkal vagy gyermekeikkel élhetnek. A diszpécserszolgálat munkatársai visszahívják az időseket, és ha tényleg baj van, küldik a szociális vagy akár egészségügyi szakembereket. Nyírteleken különösen előnyös egy ilyen szolgáltatás, hiszen bár kisváros, nagy területen helyezkedik el, ráadásul tizennégy, egyes esetekben lassabban megközelíthető tanyabokor is tartozik hozzá. A hétezres lakosságból több mint 700-an 65 év felettiek – tájékoztatott az országgyűlési képviselő.

 

Borítókép: Dr. Vinnai Győző, Fülöp Attila és a Mokánszki házaspár a gondosóra átadásán | Fotó: Dodó Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában