Szabolcs-Szatmár-Bereg

2022.03.01. 07:00

Egyszerre dobban meg az emberek szíve

A határ közelében élelmiszerrel és higiénés cikkekkel segítik a háború elől menekülőket.

MI

Forrás: Fekete Dániel / MÖS

Forras: Fekete Dániel / MÖS

– Segítő ponttal támogatják az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai és önkéntesei a beregsurányi határátkelő ukrajnai oldalán kilométeres sorokban várakozókat. A vasárnap estétől éjjel-nappal működő, a határátkelő közelében, Asztélynál létrehozott pontot a segélyszervezet ukrajnai képviselete egy használaton kívüli fűtött pavilonban rendezte be. A következő napokban további sátrakkal, illetve mobil WC-kel is kiegészítik – árulta el lapunknak Kis Boáz, az Ökumenikus Segélyszervezet sajtóreferense. 
 


Csomagot, információt kapnak 

 


A ponton meleg teával, szendviccsel, frissítőkkel, takarókkal és alapvető higiénés cikkekkel segítik a menekülteket, akik sok esetben idősekkel, kisgyerekekkel várakoznak hosszú órákon át a határátlépésre. Gerevich János, az Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai képviseletének vezetője elmondta: a pont működtetésébe a szervezet beregszászi központjának munkatársain túl helyi önkéntesek is bekapcsolódnak. – A helyi összefogásra remek példa, hogy a Magyarországról adományként érkező lisztből a helyi szerb pékségben sütik a friss kenyeret, amit aztán a menekülteknek kínál a segélyszervezet – tette hozzá Gerevich János, majd kiemelte: a segítő ponton a kézzelfogható segítség mellett magyarul és ukránul is információval segítik az érkezőket, többek között arról, hogy a rászorulók hogyan kaphatnak átmeneti szálláshelyet Magyarországon. Gurály Edina, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója arról számolt be, hogy Záhonyban közösségi szállást, míg Lónyán Segítség Pontot működtet a Vöröskereszt megyei szervezete. 


– Az országos szervezet teljes együttműködése áll a pontok mögött, de részt veszünk a beregsurányi és a tiszabecsi határátkelő támogatásában is. Az oda érkezőket információval és élelemmel látjuk el. Rengeteg adomány érkezett hozzánk és az önkormányzatokhoz is. A felajánlásokat folyamatosan szortírozzuk és szállítjuk az átkelőhelyekhez, hogy akár a várakozóknak, akár a tovább indulóknak úti csomagot adhassunk. Sokan jönnek kisgyerekkel, és csupán egy rövid útra elengedő pelenkát vagy élelmiszert hoznak magukkal, de a továbbhaladáshoz már nincs elegendő készletük – hívta fel a figyelmet a megyei igazgató. 
 


Minden segítségre szükség van 


– Rendkívül jó érzés volt megtapasztalni, hogy szinte egyszerre dobban az emberek szíve, a híradásokat és tájékoztatókat látva nagyon sokan akarnak segíteni. A legjobb segítség, ha az emberek az adományvonalunkra utalnak ahelyett, hogy csomagokat állítanak össze. Nem tudjuk, meddig tart a konfliktus, meddig kell még segítenünk a háború elől menekülőket, de a pénzadományokból sokkal cél­irányosabban támogathatjuk az embereket, ugyanis mi azt vesszük meg, amire a leginkább szükség van. Az emberek gyakran a tárgyi adományokat részesítik előnyben, ugyanakkor mi tudjuk, a készletekből mi fogyott el, arról nem is beszélve, hogy a raktárkapacitásokat sem terheljük le túlzottan, ha inkább pénzzel segít a lakosság – hangsúlyozta Gurály Edina, hozzátéve: mindent megoldanak és minden támogatást szívesen fogadnak. A szavatossági időre figyelni kell az élelmiszereknél, ahogy a kiszerelésre is, hiszen a kisebbekből több csomagot lehet összeállítani. 
A megyei igazgató azt is elárulta, az előző napokban hullámokban érkeztek az emberek a határokra. 
– Vannak csendesebb és zsúfoltabb napok, vasárnap például nagyon sokan várakoztak a határ magyarországi oldalán, és a kapcsolatainktól azt is tudjuk, az ukrán oldalon még többen vártak arra, hogy átjöhessenek hazánkba – tudtuk meg Gurály Edinától.

 

Borítókép: Több mint 28 tonna élelmiszert osztanak ki az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai Kárpátalján | Fotó: Ökumenikus Segélyszervezet

 

Gyűjtik az adományokat 

A Magyar Vöröskereszt adományvonala: 1359 (250 forint/hívás). 
A számlaszám: 10405004-00026548-00000009 
A kormány elindította a Híd Kárpátaljáért Programot. Létrehozták a 1357-es segélyvonalat (500 forint/hívás), illetve az ahhoz kapcsolódó számlaszámot (11711711-22222222). 
A segélyprogramon keresztül felajánlott adományok összege hétfőn elérte a 65 millió forintot. 
 

Címkék#ukrajna
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában