Böjt

2022.03.03. 07:00

Húsvétra készít fel a következő negyven nap

Hamvazószerdával elkezdődött a böjti időszak.

Km

Fotó: [email protected] 06703815378

Ferenc pápa hamvazószerdán imára és böjtölésre szólítja a hívőket és a nem hívőket, hogy így esdjük ki Istentől a béke ajándékát Ukrajna számára. 
 


A bűnbánat jelképe 

 


Nagyböjt, a húsvétra felkészítő negyvennapos előkészületi időszak. A keresztények ebben a bűnbánati időszakban hitük elmélyítésével, kiengesztelődéssel és böjttel készülnek húsvét ünnepére, Jézus Krisztus halálára és feltámadására. Az imádság, a jótett és a böjt együtt működik igazán, együtt alakítanak bennünket. Szerdán a Magyarok Nagyasszonya-társ­székesegyházban a mise után Csordás Gábor atya az előző évi szentelt barka hamujával rajzolt keresztet a hívek homlokára. Ezt nevezik hamvazásnak, ami a nagyböjt kezdetén végzett szertartás. 


Üzenete: „Emlékezzél ember, hogy porból lettél és porrá leszel.” A hamuval hintés ősi jelképe a bűnbánatnak, mivel a hamu az elmúlásra, a halálra figyelmezteti az embert. 
Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyés püspök, nagyböjt első vasárnapján, március 6-án 10.30-tól Nyíregyházán, a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban mutat be szentmisét. Km 
 

Borítókép: A hamuval hintés a bűnbánat ősi jelképe | Fotó: Dodó Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában