Gyerekek szeme láttára lőtt

2022.03.28. 12:24

Ítéletet hirdettek - bocsánatot kért a román orvos az utolsó szó jogán

– Dr. S. Dan bűnös előre kitervelten, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt, amiért a törvényszék életfogytig tartó szabadságvesztésre, 10 év közügyektől eltiltásra, Magyarország területéről végleges kiutasításra ítéli.

Fotó: Dodó Ferenc

 

 A fegyházbüntetésből legkorábban 25 év után bocsátható feltételesen szabadlábra, s meg kell fizetnie több mint 940 ezer forint bűnügyi költséget – hirdette ki az ítéletet dr. Gunyecz Zoltán törvényszéki bíró hétfőn. A vádlott mindezt rezzenéstelen arccal hallgatta végig, már az utolsó szó jogán is úgy fogalmazott: „Várom alázattal a büntetésemet”.

 

Kétezer euróért vette a fegyvert


Az indoklásban végigkövethető volt a történet, ami 2012-ben kezdődött, amikor a román orvos és a kétgyermekes édesanya egymásba szerettek. Felmerült, hogy a nő otthagyja a családját, ám 2014-ben úgy döntött, férjét és gyermekeit választja. Dr. S. Dan képtelen volt a szakításba beletörődni, folyamatosan hívogatta, kereste az asszonyt, aki végül eljutott arra a pontra, hogy feljelentés-tervezetet készített az ügyvédnél a zaklatások miatt. 
– Ő volt minden, amit szerettem – olvasta a papírról az utolsó szó jogán az orvos, és elsírta magát. 


Dr. S. Dan 2016 nyarán a Tokaji úti piacon 2000 euróért vásárolt egy Magnum pisztolyt és 12 töltényt, majd eljött augusztus 31-e. Az Oroson élő család a gyerekek első tanévnyitó ünnepségére készült. Az orvos a gépkocsijába betette a kerékpárját, a ház közelében leparkolt, biciklivel hajtott tovább, arra várt, hogy az egykori szerelme hazaérjen. A nő, amikor meglátta a férfit, bekiabált a férjének, s a kocsit nyitva hagyva, a táskáját sem kivéve, elindult az épületbe. Követte őt az orvos, s ahogy a férj a vallomásában fogalmazott, azt mondta, hogy megöllek és egymás után kétszer lőtt. Egy szomszéd tanúvallomása szerint csak annyit hallott, hogy a nő sikolt, majd egymás után eldördült a fegyver. 


Az ikrek szeme láttára hunyt el az édesanyjuk, esélye sem volt túlélni a sérülést, édesapjuk pedig csak a véletlennek és a gondos orvosi ellátásnak köszönhetően maradt életben, s mint mondta a korábbi vallomásában: Arra vártam, hogy az orvos hozzám lép, odateszi a pisztolycsövet a fejemhez, és meghúzza a ravaszt. Nem célzott lövéseket adott le a román orvos, de a nőt és a férjét is közvetlen közelről fejbe lőtte dr. S. Dan, aki ezután gépkocsijával Romániába, Nagyváradra ment, majd Kolozsvárra, itt fogták el nemzetközi elfogatóparancs alapján. Romániában letartóztatták, elítélték lőfegyverrel visszaélésért, 2019 szeptemberében szállították vissza Magyarországra.


– Fel se merült bennem az előre megfontoltság, kiterveltség. Nem volt ölési szándékom. Meg akartam halni – mondta dr. S. Dan a tárgyaláson, ahol az is elhangzott, a vádlott családja eddig 11 millió forintot utalt át a sértett férjének, gyermekeinek. A nyíregyházi család jogi képviselője a két gyermeknek és a maradandó fogyatékossággal, súlyos egészségkárosodással élő apának fejenként 25-25 millió forintos sérelmi díj megítélését kérte.


Súlyosítás és enyhítés


A Nyíregyházi Törvényszék bírója a súlyosító és enyhítő körülményeket figyelembe véve hozott ítéletet, azonban az nem jogerős. Az ügyészség súlyosításért fellebbez, az aljas indokból elkövetett minősítést, valamint a feltételes szabadlábra bocsátás legkorábbi idejét 35 évben kéri megállapítani. A vádlott és a védője – miután telefonon konzultáltak – az ítélet hatályon kívül helyezését, a büntetés markáns enyhítését kéri a fellebbezésben eljárási szabálysértés, részbeni téves minősítés és az enyhítő körülmények miatt. Az orvos a kiutasítás ellen is fellebbezni fog. 


Jogerős ítéletet a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla hoz majd, dr. S. Dan a büntetését Romániában fogja letölteni, a jogerős ítéletig marad letartóztatásban és a tiszalöki börtönben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában