Ukrajnai háború

2022.03.05. 20:43

Kormányszóvivő: a kormány hárommilliárd forint támogatást nyújt a Karitatív Tanács szervezeteinek

A kormány a Magyarországot is közvetlenül érintő humanitárius katasztrófa hatásainak mérséklésére és kezelésére hárommilliárd forint forrást biztosít a Karitatív Tanács szervezeti tagjai számára - jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szombaton Beregsurányban, az Ukrajnából érkező menekültek számára létrehozott segítségponton.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Elmondta, hogy a kabinet döntése értelmében 500-500 millió forintot kap a Katolikus Karitász, a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, az Ökumenikus Segélyszervezet, a Baptista Szeretetszolgálat, valamint a Magyar Vöröskereszt.


   Szentkirályi Alexandra kifejtette, a kormányzati szervek, a rendőrség, a katasztrófavédelem, az önkormányzatok, a segélyszervezetek és a civilek "nagyon komoly és lélekemelő" erőről tettek bizonyságot az elmúlt időszakban, amire a következő napokban vagy hetekben is szükség lesz.


   A kormányra számíthatnak ebben a munkában, a kabinet továbbra is minden segítséget meg fog adni mindenkinek ahhoz, hogy a lehető legnagyobb segítséggel tudjunk odafordulni a bajba jutott emberekhez - fogalmazott a kormányszóvivő.


   Emlékeztetett, a közelmúltban többféle segítség érkezett a kormányzati oldalról, elindult az eddigi legnagyobb, mintegy 600 millió forint értékű segélyszállítmány Kárpátaljára, illetve a Hungary Helps program révén egyaránt érkezik majd segítség a karitatív munkához.


   A kormányszóvivő megismételte, Magyarországnak semmilyen módon nem szabad belekeveredni az orosz-ukrán konfliktusba, de az ország minden segítséget megad azoknak az embereknek, akik a háború elől ide menekülnek.


   A kormány koordinálja és szervezi a segítségnyújtás folyamatát, forrásokat biztosít a menekültek ellátására, akiket a Magyarországon "biztonság, szeretet, odafigyelés és segítség vár" - erősítette meg Szentkirályi Alexandra.


   Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára elmondta, hogy a Híd Kárpátaljáért segélyakció keretében szombat reggelig 480 millió forint adomány érkezett az 1357-es segélyvonalon és az erre a célra nyitott számlaszámon keresztül. Ebből az összegből a hat segítségponton tevékenykedő karitatív szervezetek azonnali támogatásként 25-25 millió forinttal részesülnek.


   Záhonyban a református szeretetszolgálat, Lónyán a Magyar Vöröskereszt, Barabáson a Katolikus Karitász, Beregsurányban a Máltai Szeretetszolgálat, a határ ukrán oldalán az Ökumenikus Segélyszervezet, illetve Tiszabecsen a Baptista Szeretetszolgálat segítségpontjai kapnak majd a pénzből - közölte az államtitkár.
   Soltész Miklós megjegyezte, a Hungary Helps programon keresztül újabb, nagyságrendileg 1,3 milliárd forint értékű támogatás érkezik Ukrajnába, amelyből szintén a háború elől menekülő, bajban lévő embereket segítik.


   Tájékoztatása szerint a Vásárosnaményhoz közeli Aranyosapátiban egy raktárt alakítottak ki a nagyobb mennyiségű segélyszállítmányok fogadására, innen osztják majd szét az adományokat és felajánlásokat a segítségpontok számára. Hasonló raktárat alakítanak ki hamarosan Biatorbágyon is, ahol a főként a Budapestről felajánlott adományokat fogják gyűjteni - tette hozzá az államtitkár.

 

- MTI -

Címkék#segítség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában