Nyíregyháza

2022.03.23. 18:29

Kövér László: "A kultúra csak addig él, amíg él benne a hit is."

Új épületszárnnyal gazdagodott a nyíregyházi Jókai Mór Református Általános Iskola.

Fotó: Pusztai Sándor

Az összesen 1,5 milliárd forintos fejlesztéshez a magyar kormány 500 millió forinttal járult hozzá. Az új épületszárny impozáns külsőt kapott, belül a földszinten található a konyha, az ebédlő, az emeleten hat tanterem, a harmadik szinten a tornaterem. Az új épületrészt szerdán adták át ünnepélyesen. Az iskolában, melynek fenntartója a Tiszántúli Református Egyházkerület közel 800 diák tanul.


Az eseményen részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke, aki beszédében mintaszerű oktatási intézménynek nevezte az idén 115 éves Jókai-iskolát, ahol Isten közelségében, biztonságban, jókedvben, modern módszerekkel, minőségi tárgyi és szellemi környezetben nevelik a gyerekeket. Elmondta,  csaknem 180 milliárd forintot nyújtott a kormány a református köznevelésre fejlesztésére   az elmúlt 12 évben, ami sokat javított a lehetőségeken. –  Nem iskolákat zárunk be, hanem iskolákat építünk, iskolákat bővítünk. Csupán az elmúlt 4 esztendőben 4600 óvodai és iskolai beruházás indult el és valósult meg, 983 milliárd forint kormányzati ráfordítással.

 

Másfél évig épült, és csodálatos lett a nyíregyházi Jókai-iskola új épületszárnya, egy impozáns 3 szintes épületegység, amelyben a hatalmas tornaterem mellett 6 új tantermet is kialakítottak és modern berendezési tárgyakkal szerelték fel. Az ünnepélyes átadásra meghívott vendégek csak a hivatalos szalagátvágás után tekinthették meg belülről az épületet, melynek külsején az öt reformátori sola foglalja össze a reformátorok alapvető teológiai hitét, mely iránytűt jelent a generációk neveléséhez-oktatásához.

 

 

Az ünnepségen dr. Fekete Károly, az iskolát fenntartó Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét. Beszédében a Szentírásból idézett (Máté, 16-20): "Íme én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig" – mondta, majd kitért arra, hogy egy keresztény iskolában sosincs senki egyedül, az összetartozás erejét egymásban találja meg a közösség, és „valami nagyobb erőben, Isten erejében”. A püspök megköszönte a sok-sok munkát, amely az iskolaépítéssel járt, a diákok és szülők türelmét, Nyíregyháza város támogatását, hiszen az iskola csodálatos helyen a megyeszékhely új kulturális negyedében helyezkedik el, ehhez méltó külsőt kapott. A vendégeket Mócsánné Nagy Ágnes igazgató köszöntötte, a beruházásról pedig dr. Gaál Sándor esperes beszélt. Megtudtuk, 2020-ban fogalmazódott meg az igény a bővítésre, az egyre gyarapodó diáklétszám miatt, s amikor megkapták a munkához szükséges forrásokat is, elkezdődhetett a tervezés, majd a kivitelezés.


Az esperes hangsúlyozta: – „Mindvégig megsegített minket az Úr”. A magyar kormány 500 millió forintos támogatásával megépülhetett ez az impozáns épület, amire nagyon kíváncsiak a diákok, még nem jártak benne, s amit holnap a hálaadó Istentisztelet után bejárhatnak ők is. Hétfőtől pedig már az új tantermekben tartják az órákat. Az eseményen részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke, aki beszédében egy mintaszerű oktatási intézménynek nevezte az idén 115 éves Jókai-iskolát, ahol Isten közelségében, biztonságban, jókedvben, modern módszerekkel, minőségi tárgyi és szellemi környezetben nevelik a gyerekeket.


– Mi Istenszerető, hazaszerető, és a keresztyén Európában bízó magyarok napjainkban egyetlen európai iskolának sem kívánhatnánk tisztább eszmeiségű célokat, mint amilyen szellemben, amilyen célok elérésére ebben az iskolában dolgozó pedagógusok vállalkoznak. A hitere minden nemzedéknek szüksége van, hiszen hit nélkül nincs kultúra. A kultúra pedig addig él, amíg él benne a hit is. A keresztény hitünk ezért nem meghaladható múlt, hanem éltető jövő. Mondjuk ki bátran, a kereszténység Európa és benne Magyarország legmélyebb létkérdése, ha elsorvad a keresztyén európai lélek, akkor apad az európai lélekszám is, és az európai ember helyét lassan, de biztosan átvehetik más földrészek, más vallású népei, amelyképpen szellemiségében és kultúrájában nem maradunk meg Európának – hangsúlyozta Kövér László. Azzal folytatta, hogy a kultúrának része a sport is, ezért épültek tornatermek, uszodák, hogy egészséges életmódra neveljük a gyerekeket. Majd Szentgyörgyi Alberttől idézett, aki szerint a társdalom kicsinyített képe egy sportcsapat, s a játék a polgári erényekre tanít: összetartásra, kitartásra, önálló megítélésre, abszolút tisztességre, nemes küzdelemre. Sok örömet és sikert kívánt a Jókai-iskola diákjainak.


Végül szólt az április 3-ai választásról is. 

– Minden választás meghatározza a sorunk alakulását, szavazatunkkal meg kell védenünk azokat az eredményeket, amit az elmúlt években együttes erőfeszítéssel értünk. Meg kell védeni hazánk biztonságát, nem engedjük belesodorni magunkat egy olyan háborúba, ami semmi jót nem hozhat számunkra – mondta, s a gyerekek védelmében a népszavazás fontosságát is kiemelte. – Ha rosszul döntünk, a tévedésünk következménye nem hozható helyre, csak egyetlen egyszer engedjük be az iskolába a gyermekeink lelki egészségét megrontani akaró gender-propagandistákat, többé nem szabadulunk tőlünk. Április 3-án nem arról döntünk, ki kerül kormányra és ki lesz ellenzékben, hanem arról, lesz-e keresztény, emberi méltósággal élhető biztonságos jövő a magyar emberek számára – zárta gondolatait Kövér László.


Dr. Szabó Tünde országgyűlési képviselő is gratulált az építkezéshez, és köszönetet mondott az ott dolgozóknak, hogy példaértékű oktató-nevelő munkát végeznek. Hangsúlyozta: – A kormány támogatja a családokat, a fiatalokat, s minden olyan fejlesztést, ami a jövő generációját szolgálja.

 

A felszólalók sorát Nyíregyháza polgármestere, dr. Kovács Ferenc zárta, aki a református egyház példaértékű fejlesztés-sorozatának nevezte, hogy rövid időn belül új református templomot épített az egyház a megyeszékhelyen, bővíti a bölcsődéjét, és két új református óvoda is megépülhet. – Ezekkel a beruházásokkal Nyíregyháza is gazdagodott – fejezte ki örömét. Az iskolások néptáncos műsora után, ünnepélyesen is átvágták a nemzeti szín szalagot.

 

KO

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában