Nyíregyháza

2022.03.22. 13:06

Közös ügyünk az állatvédelem

Hamarosan újabb, altatás nélküli gyepmesteri telep épül megyénkben.

– Állatot tartani felelősség, megvédeni kötelesség – hangsúlyozta dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő kedden az Állatbarát Alapítvány telephelyén. A nyíregyházi menhelyre dr. Vetter Szilviával, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának vezetőjével azért látogattak el, hogy felhívják a figyelmet az állatvédelem fontosságára.

– Tavaly, az állatvédelemről szóló online konzultáción több mint negyedmillióan mondták el a véleményüket, és ez is mutatja, hogy ez valóban a közös ügyünk. Az országgyűlés 2021. november 30-án fogadta el az állatvédelmi törvény módosítását, így ma már a jogszabályok szigorúbban büntetik az állatkínzást, az állatviadaloknak pedig nem csak szervezőit, hanem a résztvevőit is felelősségre vonják.  

 

Elindult egy változás

 

 

A képviselő hozzátette: nagyon fontos, hogy a hétköznapokban is odafigyeljünk az állatvédelemre és azokra a civil szervezetekre, amelyek hivatásszerűen dolgoznak azért, hogy minél jobb körülményeket biztosítsanak az otthontalan állatoknak, és tartják a kapcsolatot az ebrendészeti telepekkel is.  Dr. Vinnai Győző kiemelte: választókerületében jelenleg két modern gyepmesteri telep van, az egyik Nyíregyházán, a másik Ibrányban. A harmadik hamarosan Tiszavasváriban épülhet meg, ahol a település a kormány döntése alapján közel 2 milliárd forintot fordíthat infrastrukturális, oktatási és egyéb fejlesztésekre.

 

– Alapítványunk jövőre lesz 30 éves. Évente körülbelül 500-600 kutyának és 200 macskának igyekszünk új esélyt adni egy szebb életre – mondta el Novák-Hajtó Éva, az Állatbarát Alapítvány Állatotthonának vezetője. – A hozzánk kerülő állatok nagy része szerencsésen gazdára talál, azokról pedig, amelyek mégsem találnak családot, életük végéig gondoskodunk. Bár megpróbálunk mindig segíteni, nincs kapacitásunk az összes kóbor állatot befogadni: elsőbbséget élveznek a balesetet szenvedett, sérült kutyák és macskák. Megyénkben sajnos az állattartás szempontjával van még mit bepótolni, de szerencsére pozitív változásokat is tapasztalhatunk: például a nyíregyházi és az ibrányi gyepmesteri telepeken, melyek nagyon modern és állatbarát intézmények, ahol nincs altatás. Örömmel látjuk, hogy egyre több az ilyen szemléletű gyepmesteri telep, melyek ha kapcsolatban vannak a civil szervetekkel és az a céljuk, hogy az állatoknak családokat találjanak, létrejöhet egy működőképes rendszer.

 

Köszönet jár a munkáért

 

– Az elmúlt időszakban egy újfajta társadalmi összefogás alakult ki az állatvédelemben, részben azért, mert állatszerető nép vagyunk: a legutóbbi kutatási adatok alapján 2021 nyarán hazánkban minden második háztartásban tartottak kutyát. Ezz azt jelenti, hogy az országban 3 milliónál több eb, ezen túl pedig körülbelül 4 millió macska és 35 millió gazdasági haszonállat van – emelte ki dr. Vetter Szilvia, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának vezetője.

 

– Nagyon sok érvet felsorolhatunk az állatvédelem mellett, ezek közül pedig talán az egyik legfontosabb az emberség elve: az, hogyan viszonyulunk olyan élőlényekhez, melyek ki vannak nekünk szolgáltatva. Itt, az ország keleti régiójában az állatvédelemre is hatással van a háborús helyzet, hiszen nagyon sok menekült érkezik a társállataikkal együtt. A magyar állam gördülékenyebbé tette a belépésüket, a civil szervezeteknek pedig hála és köszönet jár, amiért mindennap fáradhatatlanul dolgoznak azon, hogy a háború elől menekülő emberek kisállatai, és az ukrajnai állatmenhelyek is segítséget kapjanak – tette hozzá. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában