Szabolcs-Szatmár-Bereg

2022.03.18. 18:30

Latorcai Csaba: nem okoz fennakadást a menekültek egészségügyi ellátása

Nem okoz fennakadást az ukrajnai menekültek egészségügyi ellátása Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára pénteken.

Illusztráció: MW-archív

Illusztráció: MW-archív

Latorcai Csaba telefonon arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Szabó Tündével, Nyíregyháza fideszes országgyűlési képviselőjével látogatást tettek a helyszínen, maguk is meggyőződtek arról, hogy nincs fennakadás az ellátásban. Azt mondta: az emberi erőforrások minisztere arról rendelkezett, hogy valamennyi, Ukrajnából érkező menekültet megillet az egészségügyben az alapellátás, valamint a járóbeteg- és fekvőbeteg-ellátás, ezeket az állami egészségbiztosító finanszírozza. Az alapellátás a területileg illetékes háziorvosok feladata, amelyet szintén térít az egészségbiztosító - jelezte.


Latorcai Csaba hangsúlyozta: mivel szinte a teljes magyar-ukrán határszakasz Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére esik, a Magyarországra érkező és ellátást igénylő betegek a határátlépést követően elsődlegesen Nyíregyházára kerülnek. Eddig 143 járó- és 43 fekvőbeteget kezeltek az intézményben, és jelenleg is 16 felnőttet, valamint négy gyermeket látnak el - tájékoztatott. A kórházi dolgozók elmúlt kétéves, a koronavírus elleni ellátásban végzett, elkötelezett munkáját megköszönve az államtitkár azt is megjegyezte: az Ukrajnából érkezők miatt nincs semmilyen fennakadás a "normál ellátásban", sőt az még fokozottabban zajlik, mivel a koronavírusos betegek számának csökkenésével kapacitások szabadulnak fel a kórházban.


Szabó Tünde, a térség fideszes országgyűlési képviselője kiemelte: a menekültek fogadásában legérintettebb megyében mindent megtesznek azért, hogy a Magyarországra érkezők a legmegfelelőbb ellátásban részesüljenek. Jelenleg valamennyi, Ukrajnából érkező ember ellátása biztosítva van - jelentette ki. A politikus hozzátette: a várólisták nem növekedtek, és a mindennapi ellátást sem veszélyezteti a háborús helyzet, a nyíregyházai, a mátészalkai, a fehérgyarmati és a vásárosnaményi kórházak megfelelő felszereltséggel és kapacitással működnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában