Nyíregyháza

2022.03.09. 17:30

Megemlékezés és játékosság a Sóstói Múzeumfaluban

Négynapos nyitórendezvénnyel készül a Sóstói Múzeumfalu: szombattól keddig várják a látogatókat.

Km

20210919 Nyíregyháza fotó: Pusztai Sándor PS Kelet-Magyarország Tirpák ízek fesztivál a múzeumfaluban.

Fotó: Pusztai Sándor

Az eddigi gyakorlattól eltérően már márciustól fogadja a vendégeket a Sóstói Múzeumfalu: a közkedvelt intézmény március 12–15. között négynapos nyitórendezvényre készül. 
 


Kávé és Kossuth-kifli 

 


Ötvözni fogják a március 15-ei megemlékezést egy kis játékossággal és népi elemekkel: kicsik és nagyok is találhatnak majd maguknak érdekes programot. 
Március 12-én, szombaton a gyerekeké és családoké a főszerep: babatornával nyitják a napot, a gyerekeknek szóló népzenei foglalkozás mellett bábelőadás is várható. Másnap, 13-án huszárokat láthatnak a vendégek, akik megismerhetik a huszárság történetét, fegyvereit, ruházatát. A Jármi-portán Koszta Zoltán bőrműves új időszaki kiállítását nyitják meg, a Szatócsbolt udvarán pedig a Pilvax kávéház szellemében Kossuth-kiflit és korabeli édességet kínálnak. Az érdeklődők megismerhetik a 19. századi kávékultúrát, és kávékülönlegességeket is kóstolhatnak. 
 


Betyárok, szablyavívók 

 


Március 14-én az 1848-as események szellemében készülnek, aznap vándormuzsikus és élőszavas mesemondó szórakoztatja a publikumot. Március 15-én, kedden megnyitják az új időszaki viseletkiállításukat, aznap betyárok és szablyavívók is bemutatkoznak, sőt egyes fogásokra tanítják is az arra fogékonyakat. 


Napközben többször is hallható majd ágyúdörgés, mellyel a forradalmárok emléke előtt tisztelegnek. A rendezvény napjain kincsvadász játékkal tesztelik a gyerekek tudását és figyelmét: akik sikeresen teljesítik a feladványokat, apró ajándékokat kapnak. A kicsik a kézműves-foglalkozás keretein belül remekműveket is barkácsolhatnak, s hogy legyen mit hazavinni, vásárfiát a standokon szerezhetnek be a családok. Hat év alatt és 70 év felett a belépés ingyenes, március 15-én pedig mindenki díjmentesen látogathatja a falut. 

 

Borítókép: Az idén korábban indítják a szezont | Fotó: KM-archív/PusztaiSándor

Címkék#Múzeumfalu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában