Tehetséggondozás

2022.03.29. 15:47

Megnyitja kapuit a Mathias Corvinus Collegium Nyíregyházán

– Szeptemberben elindulnak Nyíregyházán a Mathias Corvinus Collegium (MCC) tehetséggondozó programjai – jelentette be Orbán Balázs miniszterhelyettes, a kollégium kuratóriumának elnöke szerdán Nyíregyházán, a tehetséggondozó műhely telephelyén, a Kálvin tér 4. szám alatt.

Fotó: Pusztai Sándor

– Nagy dolog ez nekünk – kezdte a tájékoztatót Orbán Balázs –, mert ez azt mutatja, hogy bővülünk és folyamatosan szélesedik az MCC közössége, amely 2022-re lefedi az egész Kárpát-medencét. Az MCC egy 25 éve működő tehetséggondozó intézmény, ami 10 éves kortól az egyetem végégi nyújt ingyenes képzéseket a tehetséges fiataloknak, így az ország több pontján elérhetőek a kurzusaink. Nem konkurenciája, hanem kiegészítője vagyunk a közoktatásnak és a felsőoktatásnak, a tehetséges diákokat szeretnénk támogatni, különböző képzésekbe bevonni. Gyakorlatias tudást nyújtunk az életre, és a hazaszeretetre nevelnek programjaink. A Fiatal Tehetség Programunk a 10 év feletti általános iskolásokhoz szól, a Középiskolás Program lényege az iskolában tanultak kiegészítése, elmélyítése, felkészítés az egyetemi felvételire. Úgy gondolom, hogy továbbképzéseinkkel és a felnőtteknek szóló előadásaikkal, könyvbemutatókkal, vitaestekkel egy új szellemi műhelye lehetünk Nyíregyházának. 2020-ban az Országgyűlés által biztosított vagyonjuttatással az MCC közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyá alakult, ami intézményi értelemben biztosítja a függetlenségét. Köszönöm dr. Szabó Tünde országgyűlési képviselőnek, hogy 2020-ban ő is megszavazta, támogatta ezt a törekvést, hiszen szakmai és földrajzi értelemben is bővülhetett intézményi hálózatunk, amelyben jelenleg 23 helyszínen mintegy 5300 diák tanul határon innen és túl. Célunk, hogy ez a szám tízezerre bővüljön a közeljövőben – jegyezte meg Orbán Balázs. Hozzátette, a nyíregyházi telephelyük épületét megvásárolták, mint megtudtuk: tavasszal indul a diákok toborzása, és nyáron az épületet is berendezik. A nyíregyházi intézmény vezetésével Vargáné dr. Bosnyák Ildikót bízták meg, aki felhívta a figyelmet arra, hogy az MCC honlapján hamarosan megjelenik a jelentkezésre felhívás, valamint a felvételi rendje.

 

 



A sajtótájékoztatón dr. Szabó Tünde országgyűlési képviselő örömét fejezte ki, hogy egy ilyen nagy múltú és nemzetközileg is elismert, versenyképes tehetséggondozó program telepedik le Nyíregyházán, amely fantasztikus eredményeket mutatott fel az elmúlt 25 évben. Arra biztatta a fiatalokat, hogy használják ki a lehetőséget és jelentkezzenek a képzésekre: – Ez az épület, a belvárosban egy tudásközpont, egy közösségi térré válhat hamarosan. A fiatalok az itt megszerzett tudásukkal gyarapíthatják a várost, azt szeretnénk, ha a megyeszékely vonzó lenne számukra és itt maradnának, hiszen ez a jövőnk záloga – tette hozzá a képviselő.



– Nagyon jó, hogy itt vannak és nagyon jó helyen vannak – így köszöntötte az MCC-t dr. Kovács Ferenc polgármester, akit úgy konferáltak fel, fogalmazza meg, hogyan várja a város a képzéseket. A településvezető kiemelte, hogy a megyeszékhelyen 60 oktatási intézmény működik, így lesz merítés a tehetséges gyerekekből. A város köznevelési tanácsának elnökeként meghívta az MCC-t egy találkozóra, amelyen megismerkedhetnek a nyíregyházi iskolákkal és pedagógusaikkal.



Kiemelte, hogy a városvezetés mindig is figyelt a fiatalok tehetséggondozására – például a Talent Magnet programmal. Hozzátette, óriási lehetőségek nyílnak meg a fiatalok előtt a Mathias Corvinus Collegiummal, a város pedig nyitott a partnerségre és az együttműködésre. 

 

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában