Háború

2022.03.10. 14:00

Megörökített történelem (fotók)

Ezeknek a képeknek soha nem lett volna szabad elkészülniük.

SZA

Fotó: KM

Aki csatázni vágyik, talál rá ürügyet. A trójai háború például azért tört ki, mert Parisz, a trójai király fia megszöktette Helénát, Meneláosz feleségét, a görög sereg pedig e becsületsértésre válaszul indult harcba a városállam ellen. 1325-ben a modenai katonák Bologna főteréről elloptak egy zsákmánnyal teli favödröt. A büszkeségében megsértett Bologna hadat üzent: a csatában kétezren meghaltak, de a vödör soha nem került vissza hozzájuk. III. Ince pápa 1208-ban azért hirdetett keresztes hadjáratot a kathar eretnekek ellen, mert meggyilkolták az egyik követét, a százéves háború kitörésének ürügye pedig a Capetian dinasztia férfi vonalának megszakadása volt. A Ferenc Ferdinánd és felesége ellen elkövetett szarajevói merénylet volt a puskaporos hordón ülő Európa számára az utolsó csepp a pohárban, s kitört az I. világháború, míg alig negyedszázaddal később a háború kitöréséhez a közvetlen ürügyet egy provokáció szolgáltatta: lengyel egyenruhába öltözött németek elfoglalták a gleiwitzi rádióállomást, a németek pedig megtámadták Lengyelországot – s kitört a II. világháború. 

 

 

 

Itt találnak menedéket 

 

Ürügy persze most is van. Mindenki a másikra mutogat, és ember legyen a talpán, aki pontosan tudja, mi indította el a lavinát. De akármi is legyen az ok, nem igazolhatja az ukrajnai vérontást. A casus belli csak arra jó, hogy a hatalomtól megrészegült vezetők megnyugtassák a (nem létező) lelkiismeretüket: nem volt más választásuk. Ám a casus belli nem érdekli a gyerekükkel a karjukon menekülő nőket, az óvóhelyen rettegő családokat, a földönfutóvá vált, tisztességben megőszült embereket, a szeretteiket elvesztőket. 

 

Olykor egy szép nő, egy meggyilkolt követ vagy egy ellopott vödör miatt halnak meg ártatlanok, máskor néhány darab földért. Ép ésszel fel nem fogható, ami pár száz kilométerre tőlünk történik, a háború poklából menekülők pedig itt, a határ mentén találnak menedéket. Őket örökítik meg a képek, amelyekről két héttel ezelőttig azt hittük, soha nem kell elkészülniük. 

 

A képek az ukrán–magyar határ mentén lévő településeken készültek | Fotók: Dodó Ferenc, Máté János, Pusztai Sándor, Sipeki Péter

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában