Ramocsaháza

2022.03.31. 12:05

Ramocsaháza: édes pillanatok a savanyítóban

A 180 millió forintból megépült üzemben a környéken megtermesztett zöldségekből készül majd savanyúság.

Fotó: [email protected] 06703815378

A helyi és a környékbeli gazdálkodók zöldségeit, terményeit fogják feldolgozni, majd értékesíteni abban a savanyító üzemben, mely 180 millió forintból épült meg,  és amit csütörtökön adtak át Ramocsaházán. Az ünnepségen a község polgármestere, Ragányi Róbert elmondta: nagy nap ez a település életében, ez a község történetének egyik legnagyobb beruházása, mely a helyieknek munkát ad, a környékbeli gazdák pedig behozhatják ide zöldségeiket a paprikától a káposztán át egészen az uborkáig.

 

 

 

– Mi, magyarok sokszor vagyunk pesszimisták. Gyakran használjuk, a "nincs", a "semmi" és a "baj" szavakat. A beruházás megvalósítása során igyekeztünk kerülni ezeket a szavakat, és legfeljebb csak együtt használtuk őket, így: "nincs semmi baj". Kollégáimmal, a kivitelezővel próbáltunk végig pozitívak maradni, még akkor is, mikor elkezdtek emelkedni a különböző építőipari alapanyagok árai, vagy több hónapos csúszással érkeztek meg egyes elemek, eszközök – emlékezett vissza a kivitelezés időszakára Ramocsaháza polgármestere, aki köszönetet mondott a térség országgyűlési képviselőjének, dr. Seszták Miklósnak a kezdeti bátorításhoz, illetve a Belügyminisztériumnak a gazdaságélénkítő program során kifizetett támogatáshoz.

 

– A még nagyobb, még nehezebb munka azonban csak most következik, hiszen meg kell találni a dolgozókat, meg kell találni a megfelelő alapanyagot, elő kell állítani a savanyúságot, és akkor a piackeresésről és az értékesítésről még nem is beszéltünk – fogalmazott a 180 millió forintból megépült üzem átadó ünnepségén Ragányi Róbert polgármester, akitől megtudtuk: a Nyírségi Savanyító Üzem gazdaságos és eredményes működése érdekében összefogtak a környék települései, önkormányzatai, és létrehozták a Nyírségi Termelői Összefogás elnevezésű termelői szövetkezetet.

 

A csütörtöki rendezvényre meghívást kapott a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára is. Réthy Pál köszöntőjében rámutatott: a kormány 2019-ben induló gazdaságélénkítő programjában részt vevő településeket a Központi Statisztikai Hivatal adatainak figyelembe vételével választották ki, a rostán végül Ramocsaháza is fennakadt.

 

– A gazdaságélénkítő program támogatásai mellett a község a Magyar Falu Programban is forráshoz jutott, ezeknek köszönhetően a községben is csökkent a közfoglalkoztatottak és az álláskeresők száma – hívta fel a figyelmet a helyettes államtitkár, aki szerint munka ugyan még van bőven, de jó az irány, amerre elindultak. Mint az Réthy Pál hangsúlyozta, a kormány elkötelezett a munkaalapú társadalom mellett, nem a segélyezésben hisz.

 

Román István szerint az üzem működéséből mindenki profitál, hiszen a helyieknek megélhetést, a környék gazdálkodóinak pedig piacot biztosít.

 

– Hazánknak, a megyénknek, a régiónak szüksége van a dolgos kezekre, azokra az emberekre, akik becsületes munkával akarják megkeresni a kenyerüket, akik azért kelnek fel, hogy értékteremtő munkával tarthassák el családjukat – fogalmazott a megyei kormányhivatal vezetője.

 

– Csak gratulálni tudok és a köszönet hangján szólni azokhoz, akik részt vettek ebben a beruházásban, akik összefognak a minél eredményesebb működés érdekében. Kívánom nekik, hogy váljanak valóra az álmaik – emelte ki az átadó ünnepségen Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke.

 

A szalagátvágás előtt még a térség országgyűlési képviselője, dr. Seszták Miklós is szólt a hallgatósághoz. 

 

– Minden tiszteletem a polgármesteré, hogy ez az üzem felépült, az eredmény önmagáért beszél. Sajnos, az ország nyugatra fekvő részein sokszor, sokan mondják, hogy itt Szabolcsban nincs semmi. Ezzel a beruházással is rácáfolunk ezekre a kijelentésekre, hiszen a mi megyénkben, így Ramocsaházán is élnek tehetséges, szorgalmas emberek, akik jó hírét viszik ennek a régiónak – emelte ki beszédében dr. Seszták Miklós.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában