Nyíregyháza

2022.03.25. 14:54

Tojásból lesz a húsvéti csoda!

A nyíregyházi Kállay Gyűjteményben Tojásból lesz a csoda címmel nyílt pénteken kiállítás.

Fotók: Dodó Ferenc

Fotó: [email protected] 06703815378

A megnyitón dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő méltatta az 1200 tojásból álló kiállítás jelentőségét. Elmondta, két kislánya is van, ezért minden húsvétkor festenek tojást.

– Szülőként nagyon fontosnak tartom, hogy gyermekeinknek továbbadjuk a különböző tojásfestési technikákat – fogalmazott köszöntőjében dr. Szabó Tünde, aki hozzátette, nem számított arra, hogy ilyen mennyiségű és minőségű „tojáscsoda" várja majd a Kállay Gyűjteményben.

Az államtitkár a szomszédos Jókai-iskolából érkező diákokhoz is szólt, amikor azt mondta, generációról generációra kell átadni a húsvét, a tojásfestés és -készítés hagyományát, technikáját, hiszen ezek hozzátartoznak a magyar hagyományokhoz és kultúrához.

Forrás: [email protected] 06703815378

Dr Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere is fontosnak tartja, hogy minél többen, minél több formában emlékezzenek meg a kereszténység legnagyobb ünnepéről.

– Gyerekként én is festettem tojást, de rengeteg új technikát mutatott be nekem is az itt kiállított tojások elkészítője, Mészáros Józsefné Ilike – mondta a pénteki megnyitón dr. Ulrich Attila, majd a megszólítotti vette kezébe a karmesteri pálcát, és vezette körbe, tojásról tojásra a megnyitó vendégeit.

Forrás: [email protected] 06703815378

Batikolás, festés, csuhéjkészítés, ragasztás – sorolta a különféle tojásfestési technikákat Mészáros Józsefné, akinek rendhagyó tárlatvezetését érdeklődéssel figyelték a nyíregyházi Jókai Mór Református Általános Iskola diákjai is.

A pénteki rendezvényen Dohanics Lászlótól, a Kállay Gyűjtemény gyűjtemény-vezetőjétől megtudtuk, a kiállításnak lesznek kísérőrendezvényei is, így március 30-án Csatlós Tamás, a Nyíregyházi Zsidó Hitközség tagja, április 6-án Bodnár Máté református lelkipásztor, míg április 13-án Szilágyi Gábor görögkatolikus pap tart előadást a húsvét, illetve annak előkészületeinek témakörében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában