Magyar Közút

2022.04.08. 08:43

85 tonnás óriástartályok szelték át a főutakat az éj leple alatt! (videó)

Szakemberek több hónapnyi tervezésének és szervezésének köszönhetően szinte észrevétlenül, három éjszaka alatt összesen kilenc darab extrém méretű, egyenként 85 tonnás szerelvény szelte át az M8-as autópályát és a 6-os főutat. A Németországból folyami hajón érkező tartályok a szállításukhoz használt speciálisan összeépített szerelvényekkel együtt 32 méter hosszúak, 6,7 méter szélesek és 7,8 méter magasak voltak, melyeket a Magyar Közút szakembergárdájának közreműködésével a dunavecsei kikötőből Dunaföldvárra juttattak el a végső állomására, egy biofinomítóba.

Forrás: Magyar Közút Zrt.

Éjszakánkét 3-3 szerelvény indult útnak a célállomásra, a 14 kilométeres utat első este még 4 óra alatt, a következő estéken már rutinosabban, 2,5 óra alatt tették meg.

 

A szerelvények az M8-as autópályára menetiránynak megfelelően hajtottak fel, majd teljes útzár mellett, haladási iránnyal szemben közlekedve ellentétesen hajtottak le a 6-os főútra. Ehhez a Magyar Közút közreműködésével betonelemek elmozgatására és 600 méteren tolatásra volt szükség. A lehajtás után manőverezés következett, mert a lehajtóban lévő körforgalom ívei és a felette átívelő M8-as híd miatt csak úgy tudtak a 6-os főúton Dunaföldvár irányába haladni, hogy a kisapostagi elágazóig a forgalom kizárása mellett további egy kilométert tolattak. A sikeres célbajutáshoz napközben egy útdíjfizető kaput is teljes egészében le kellett bontani, mert nem fértek volna el alatta a szerelvények. Két szerelvény tréler kombinációja 3+4 tengelyes, egy pedig 2+6 tengelyes volt.

 

A precíz és alapos előkészítés mellett a csapatmunka is nélkülözhetetlen volt a sikeres szállításhoz. A hajóról történő kirakodást, a szállítást és a tartályok alapra helyezését a Kárai Trans Kft. valósította meg, a szerelvények haladását, tolatását egy-egy szakkísérő jármű segítette, a szakaszok zárását további kísérő járművek és a rendőrség végezte. A tartályok célállomása a Pannonia Bio Zrt. telephelye volt.

 

- Magyar Közút Nonprofit Zrt. -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában