Tivadar

2022.04.17. 19:03

A Tisza hozta szilvát dicsérték

Esőben is rendben megtartották szokásos Szilvavirágzás Ünnepüket a szatmár-beregi pálinkalovagok.

GB

A Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend tagjaival együtt ünnepelt a megyei közgyűlés alelnöke, a megyei értéktár bizottság elnöke, Baracsi Endre és a térség felemelkedéséért tovább munkálkodó országgyűlési képviselő, dr. Tilki Attila

– A jótékonyan permetező eső és a hűvös idő ellenére virágait már barátságosan nyitogató nemtudom szilvafák fogadták jó ismerőseiket, a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend tagjait Tivadarban a Danó-portán múlt szombaton. Az errefelé évszázadok óta főzött híres pálinka minőségének javítására fölesküdő és az itteni népi hagyományok őrzésében másfél évtizede jeleskedő lovagok összejövetelének – mint megalakulásuk óta minden év tavaszán – ezúttal is a Szilvavirágzás Ünnepe, s annak keretében a megemlékezés volt a célja. 
 

A hatodik nap végén 


Megemlékezés a szatmár-beregi táj ikonikus gyümölcséről és az itt élők szorgalma, hozzáértése révén ebből készített messze földön is kedvelt termékekről, kiváltképp a világhírű szatmári szilvapálinkáról. 


A lovagok szombat délelőtt a községen átvonulva a hídfő melletti harangtorony lábánál hallgatták meg a nagymesterük, dr. Cservenyák László mosolyt fakasztóan lokálpatrióta, a lovagi identitást erősítő gondolatait: „Isten a hatodik nap végén megteremtette Szatmár-Bereget, majd rögtön a szilvát is, ezzel a páratlan zamatú gyümölccsel megajándékozva az embereket.” 


A teremtő ajándékából főzött „tarpaival” azonban csak azt követően koccintottak a szilva kék színét büszkén viselő férfiak, hogy meghallgatták az ünnepi alkalomra elhívott, nagytiszteletű Czap József református lelkész erre az alkalomra választott örökbecsű igéit és áldását hazánk és nemzetünk e különleges értékére. 


Ezt követően a pálinkalovagok a Bereget és Szatmárt összekötő Tisza-híd közepére vonultak, ahonnan a legmagyarabb folyónak mintegy megköszönve az ártéri nemtudom szilvások létrejöttében nélkülözhetetlen történeti szerepét, a hídkorláton a habokra juttatták a Bereget és Szatmárt szimbolizáló két szilvavirág koszorút.
 

A Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend tagjaival együtt ünnepelt a megyei közgyűlés alelnöke, a megyei értéktár bizottság elnöke, Baracsi Endre és a térség felemelkedéséért tovább munkálkodó országgyűlési képviselő, dr. Tilki Attila
 

Címkék#Tivadar

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában