Demecser

2022.04.05. 11:21

Az egykori zsidó lakosságra emlékeznek Demecserben

Táblát avatnak az izraelita felekezet egykori iskolájának falán.

KM

Az egykori izraelita iskola napjainkban

Fotó: Vitális Zsombor

Hazánk történelmének tragikus fejezetét jelentik a holokauszt eseményei. A fasizmus téboly eszméje módszeresen pusztította a zsidókat, nem kímélt se fiatalt, se időst. Üresen maradtak a zsinagógák, az üzletek, hiszen ha valaki túl is élte a koncentrációs tábor szörnyűségeit, máshol kezdett új életet. Demecserben 1945 után a zsidó felekezet iskolája és a zsinagóga emlékeztetett az egykori izraelita lakosságra, azonban ez utóbbi épületet az 1950-es években lebontották. 


Emléktábla az utókornak 


A zsidó elemi népiskola 1890-ben épült, s 1944-ig tanultak ott a hitközség fiataljai. Később használták állami iskolaként, óvodaként, GAMESZ-telepként, napjainkban pedig üresen áll az önkormányzat tulajdonában lévő épület. 


– Szeretnénk, ha az utókor is tudna arról, hogy Demecserben is működött egykoron zsidó hitközség, ezért a város önkormányzata a nyíregyházi zsidó hitközség támogatásával emléktáblát avat a népiskola épületén április 8-án 11 órától – tájékoztatta lapunkat Vitális Zsombor lokálpatrióta, az esemény szervezője. 
 

Cinkos, aki néma 


– Köszönti a vendégeket Rátkai Sándor polgármester, Heisler András, a Mazsihisz elnöke, dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő, ünnepi beszédet mond két történelemtanár, Molnár-Fehér Mária és Nagy Enikő. Az avatás után a művelődési házban megnyílik a Cinkos, aki néma című vándorkiállítás a Magyar-Izraeli Baráti Társaságok és Körök Országos Szövetsége, valamint Az Élet Menete Alapítvány jóvoltából. A kiállítást megnyitja prof. dr. Hunyadi László, Izrael Állam tiszteletbeli konzulja, Gáll Ottó, a Magyar-Izraeli Baráti Társaságok és Körök Országos Szövetségének alelnöke, valamint Pécsi Tibor történész Az Élet Menete Alapítvány képviseletében.

Címkék#Demecser

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában