Nyíregyháza

2022.04.29. 15:30

Az elsők között a zöldebb közlekedésben

Impozáns jármű fogadta a járókelőket péntek délután Nyíregyházán: a megyeszékhelyre érkezett a Zöld Busz Program újabb hírnöke, egy elektromos hajtású csuklós busz.

A programhoz Nyíregyháza az elsők között csatlakozott, mivel a város klímavédelmi stratégiájának sarokköve a légszennyezés csökkentése, és 2030-ra 40 százalékkal szeretnék mérsékelni a levegő szennyezettségét. A mintaprojektről dr. Kovács Ferenc polgármester, Huszár Richárd, a HUMDA Zrt. zöld mobilitás igazgatója és dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója tartott sajtótájékoztatót.

Két hétig közlekedik

A polgármester kiemelte: már négy éve jár a 41 gázüzemű autóbusz a városban, s ennek köszönhetően jelentősen tisztább a levegő, mint korábban. – A város klímavédelmi programjának céljaival időarányosan jól állunk, és nem véletlenül van itt az elektromos busz sem, amivel sokat tehetünk a környezetünk védelme érdekében. A különleges jármű két hétig közlekedik menetrendszerűen a megyeszékhelyen, és bízunk benne, hogy minél többen kipróbálják majd – tette hozzá dr. Kovács Ferenc.

– A Volánbusz Zrt. a buszmegújítási programjában 60 új járművet állított munkába a megyében. Az országban 1800 új busz teljesít szolgálatot, és további 1000 beszerzését tervezzük – ezt már dr. Pafféri Zoltán mondta a jelenlévőknek. Hangsúlyozta: a járművek nagy része helyközi járat, ugyanakkor a legtöbb utast a helyi buszok szállítják, amelyek cseréje nagyon összetett folyamat.

– A város vezetésének jövőbe mutató gondolkodását bizonyítják a gázüzemű helyi buszok, de még mindig van 39 hagyományos hajtású jármű, amit cserére vár. A környeztünk védelméért bárki tehet, már azzal is sokat léphetünk előre, ha személyautó helyett a tömegközlekedést választjuk. Egy autóbusz 70, csuklós jármű esetén akár 120 embert is szállíthat, ugyanakkor az autókban jellemzően csak egy ember ül. Gondoljunk csak bele, mennyivel kevesebb káros gáz kerülne a levegőbe és mennyivel kisebb torlódások lennének a városokban, ha ezek az emberek a közösségi közlekedést vennék igénybe – hívta fel a figyelmet az elnök-vezérigazgató.

– A Zöld Busz Program a demonstrációs fázisban tart, de a jövőben szolgálatba állnak az elektromos buszok, amelyekre Nyíregyháza is pályázik majd. Amennyiben sikerrel jár a város, úgy elmondhatják, hogy a tömegközlekedés 90 százalékát alternatív hajtású járművekkel oldják meg – tekintett a jövőbe dr. Pafféri Zoltán.

Kiemelt figyelmet érdemel

Huszár Richárd arról számolt be, hogy a hazai e-misszió 20 százalékáért a közlekedés felel, ezért kiemelt figyelmet kell szentelni a szektornak. – Modernizálni szeretnénk a tömegközlekedés és a magánemberek járműállományát is, hogy csökkenjen a szennyezés, és fenntarthatóbbá váljon a közlekedés. Meg kell ismertetnünk az emberekkel a modern technológiát, majd a támogatási rendszerek révén elérhetővé is tesszük mindezt. A kormány több mint 120 buszra adott támogatást, de a magánembereket is segítjük az elektromos átállásra. Az emberek 10 ezer e-kerékpárra pályázhatnak, ezekre óriási az érdeklődés: már több mint kétezer kérelem érkezett hozzánk – tudtuk meg Huszár Richárdtól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában