Szabolcs-Szatmár-Bereg

2022.04.30. 08:52

Ballag már a vén diák...

A középiskola lezárása nemcsak a tanulóknak, hanem az egész családnak nagy esemény.

KM

Megyénkben is elkezdődtek a középiskolai ballagások: sokan búcsúztak el diáktársaiktól és tanáraiktól az elmúlt napokban. A nagy esemény alkalmából a meghatott és büszke családtagok szeretnék minél emlékezetesebbé tenni a ballagó napját, hogy kedves és szép útravalókkal induljon el életének egy új szakaszán. A szép virágcsokrok és az értékes ékszerek összeforrtak a ballagásokkal – lapunk annak igyekezett utánajárni, hogyan néznek ki napjainkban az ajándékozós hagyományok. 

Fiúknak, lányoknak 

– A középiskolai ballagásokra már komolyabb virágcsokrok készülnek, mint az általános iskolaira, hiszen ez már nagy mérföldkő a gyerekek életében – mondta el kérdésünkre Kóka Ágnes, a nyíregyházi Natural Style Virág- és Ajándékbolt üzletvezetője. – A „lányos” csokrokkal a legtöbbször könnyű dolgunk van, hiszen a fiatal, ballagó diáklányok szeretik a trendi dolgokat, a pasztellárnyalatokat, a rózsaszínt, a barackot. Most is tele vagyunk ilyen színű virágokkal, például bazsarózsákkal és tulipánokkal. 
A klasszikus ballagási csokrok mellett viszonylag újdonságként divatba jöttek a kosarak is, Ágnes a beszélgetésünk alatt is éppen egy ilyet készített púderrózsaszín és lilás árnyalatú virágokból, és közben azt is elárulta, hogy nem csak a szülők és a nagyszülők, vagy a családtagok kérnek ballagási virágot: a ballagó lányoknak a szerelmes fiúk is visznek virágot. 
– Ez egy olyan esemény, amikor a fiúk is kapnak virágot – fűzte hozzá. – Náluk inkább a klasszikusabb vonalon maradnak a hozzátartozók: nekik sokszor kérnek kék rózsát, vagy éppen papagájvirágot. Egy „fiús” csokornál gyakrabban mondják a szülők, hogy inkább ránk bízzák, milyen virágot teszünk bele, hogy kevésbé legyen nőies az összhatás. 
Kóka Ágnes arról is beszélt, hogy egyre többen kérnek a fiúknak is inkább virágboxokat a csokor helyett. Amíg pedig a csokor szinte kivétel nélkül mindig élő virágból készül, a boxoknál és kosaraknál a selyemvirágokat is sokan keresik, hogy egy örök emlék maradjon a ballagási ajándék. Ami pedig az időzítést illeti: szinte mindenki már jóval előre megrendeli a ballagási virágokat, hogy ne kelljen izgulni, sorban állni és várakozni, csak átvenni a megbeszélt időpontban, amit kértek. 

Fehér és rozé 

Kocsis Gergely, a nyíregyházi Koronaékszer ékszerszalon ügyvezetője lapunknak elmondta: a szülők és a nagyszülők még ma is szívesen vásárolnak arany és ezüst ékszereket ballagási ajándékként. Az ékszer színe is számít a választásnál: a fehér és sárga, illetve a fehér és rozéarany kombinációja most az egyik legdivatosabb. A fehér mindenesetre legyőzte a sárgát: már többször is tapasztalták, hogy a ballagó kérésére kifejezetten az előbbit keresték. 


– A ballagás egy különleges alkalom. Születésnapra, névnapra vagy éppen karácsonyra szinte bármit lehet ajándékozni, de amikor egy ilyen fontos pillanathoz ér a gyermek vagy az unoka élete, akkor az emberek szívesebben adnak olyasvalamit, ami később is érték marad – fűzte hozzá Kocsis Gergely. – Nagyon széles skáláról keresnek nálunk ballagási ajándéknak szánt ékszereket, az olcsóbb ezüstláncoktól a komolyabb aranyórákig. A trendekben annyi változás történt, hogy ma már nem feltétlenül az a cél, hogy egy súlyos aranyláncot kapjon a ballagó. Inkább a finomabb, divatosabb darabok felé fordultak a vásárlók, hogy olyat adhassanak, amit a fiatalok is szívesen hordanak. 
Bár a fiatalok sokszor szívesebben kapnának pénzt vagy egy új okostelefont, ennek ellenkezőjére is bőven akad példa. Az ékszerszalonban pont a napokban találkoztak egy olyan esettel, hogy a nagymama eredetileg pénzajándékot szánt az unokájának, de a fiatal lány arra kérte, hogy inkább ékszert vegyen neki – amely megmarad neki emléknek élete egyik nagy eseményéről és a szívének kedves nagymamáról egyaránt. 

 

Borítókép: A nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban péntek délelőtt ballagtak el a végzős diákok | Fotó: Dodó Ferenc

 

Címkék#ballagás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában