Kelet-retró

2022.04.22. 08:00

Bontják a vasútállomást Nyíregyháza belvárosában

Balesetveszélyes bujtosi betűk, szervizben a nyíregyházi harangjáték. Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

1972. április 22., szombat

Bontják a vasútállomást Nyíregyháza belvárosában

Ismét egy régi, jellegzetes színfolt tűnik el a megyeszékhely központjából a városrendezés során. Bontják a Tanácsköztársaság téri volt kisállomás épületét.

Új híd Kótajban
A Lónyay-csatorna hídját Kótajban a visszavonuló német csapatok felrobbantották a második világháború alatt. A felrobbantott híd helyére új, modem híd épült, amelynek avatására május elsején kerül sor.

1982. április 22., csütörtök

Talpára állt a torony Kemecsén

Nagy esemény színhelye volt április 19-én délután az állomás Kemecsén: talpára állították a földön készre szerelt, hatalmas, alufehérbe öltöztetett új víztornyot. Az új típusú, gombafejes hidroglóbusz felállításának érdekfeszítő munkáját sokan nézték végig. A 700 köbméter víz tárolására is alkalmas víztorony része annak a 46 millió forint értékű beruházásnak, amelyből elkészül a község jó ivóvizét biztosító vízműtelep. A talapzatra helyezett, impozáns külsejű víztorony még nem üzemképes, a szerelési munkákat folytatják. Az üzemi próba utáni ünnepélyes átadást augusztus 20-ára tervezik.

Szervizben a nyíregyházi harangjáték

Csütörtökön sok kíváncsi szempár kísérte figyelemmel a megyei tűzoltóság és az ÉPSZER Vállalat szakembereinek nem mindennapi munkáját az evangélikus templom előtt. Az 1927-ben Szlezák László harangöntő mester által készített - az egész országban egyedüli ritkaságként számon tartott - harangjátékot emelték le a toronyóra alatti helyéről, hogy Leviczky László órásmester és Molnár Csaba lakatosmester műhelyében felújítsa és behangolja. Néhány hét múlva eredeti állapotába visszaállítva ismét megkondul a jól ismert dallam. 

1992. április 22., szerda

Balesetveszélyes bujtosi betűk

Úgy hírlik, nem túl sok pénzből gazdálkodhat a nyíregyházi Bujtosi Szabadidő Csarnok. Mindenesetre ismét a zsebükbe kellene nyúlniuk, hiszen a csarnok elegáns, fémbetűs felirata megrongálódott: a B betű leesett, és az n is kibillent már a helyéről. A súlyos betűk balesetveszélyesek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában