Helyi közélet

2022.04.24. 15:30

Brüsszel után szabadon

Személyes tapasztalatairól mesélt a zrínyis diákoknak dr. Gerzsenyi Gabriella.

Tóth Kornélia

20220405 Nyíregyháza A Zrínyi galériában, a Zrínyi Ilona Gimnázium első emeletén láthatók Kelemen Tamás - egykori tanítvány fotókiállítása. Fotó: Pusztai Sándor PS Kelet-Magyarország Képen: Kelemen Tamás dr. Gerzsenyi Gabriella Radvánszki Gábor moderátor

Fotó: Pusztai Sándor

Nem akármilyen osztályfőnöki órát tartottak a napokban a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumban. Dr. Gerzsenyi Gabriella, a patinás alma mater öregdiákja 16 évig dolgozott az Európai Bizottságban. Pár hónapja költözött haza a családjával Brüsszelből, s a jogász végzettségű asszony nemrégiben adta ki élete első könyvét Brüsszel után szabadon címmel. A diákok bepillantást nyerhettek az Európa fővárosának is nevezett belga világvárosban végzett munka szép és nehéz pillanataiba. 

Kézikönyv az élményekből 

Hazánk 2004-től tagja az Európai Uniónak. A jelenlévő fiatalok már beleszülettek ebbe a helyzetbe, s mint a világra nyitott szemmel tekintő diákok, élénken érdeklődnek a Magyarországot is érintő döntésekről, folyamatokról, az együttműködés formáiról. Néhányukban felvetődött, lehet-e munkát vállalni a brüsszeli adminisztrációban, s erre igen volt a válasz. 
A médiából már jól ismert fogalmak, a helyreállítási alap, a támogatások, a kötelezettségszegési eljárás a hétköznapi tudás részei lettek. Gerzsenyi Gabriella személyes élményeiből állított össze egy kézikönyvfélét (idézet a szerzőtől) a soron következő EU-s generáció számára. Az olvasmányosan megírt könyvet nehéz letenni. Ami a nagypolitikából átjön, itt a személyes élmény teszi átélhetővé, hitelessé. 
Aki járt már Brüsszelben, biztosan felkereste az Atomiumot, a mini Európa-parkot.Hatszáz-hétszáz fajta sörből választhat a vendég, a gofri nemzeti ételnek számít – már ha lehet a flamand és a vallon országrészek, nyelvi és kulturális különbségek mellett önálló, belga identitásról beszélni. 

A környezet, az állatok védelme 

A szakmai pályafutása elején környezetvédelemmel foglalkozó jogász érthetően érzékeny a zöld gondolatra. 
A fenntarthatóság, a természeti környezet, az állatok védelme kiemelt szerephez jut szemléletében. Az Európai Bizottságban végzett munka szélesítette látókörét, s ma nemcsak a gyermekeit igyekszik e szellemiségben nevelni, hanem minden lehetséges fórumon képviseli ezt az irányvonalat. 
Napjainkban nem lepődünk meg, ha egy családtagunk, barátunk a nyugati országokban vállal állást. A fiataloknak jól jön a nemzetközi tapasztalat, a világlátás, az idegen nyelvek használata. Az Európai Unió nyújtotta előnyök közül sokak tetszését elnyeri az egységes szabályozás például a légszennyezettség, a káros­anyag-kibocsátás, az ivóvíztisztaság, a növénytermesztés, az állattenyésztés terén. A tagállamok sokszínűsége, a véleményformálás lehetősége, ennek nyilvánosságra hozása, a nemzetállamok és az Unió hatásköre sok-sok információszerzést jelent. Légy magabiztos, merj belevágni! – hangsúlyozta Gerzsenyi Gabriella a szokatlan osztályfőnöki órán. Megerősítette azt a személyes érdeklődést, amely az elszántság mellett kétségeket is támaszt a majdani munkavállalóban. 

Nem akármilyen lehetőség 

Néhány évet eltölteni Brüsszelben nem akármilyen lehetőség. A világ nem annyira részekre szabdalt, mint amennyire első pillanatra látszik. Manapság a közös felelősséget bolygónk gyógyításáért, a népek életminőségének javításáért egyénileg jobban elő tudjuk mozdítani, mint a korábbi években. A Brüsszel után szabadon című könyv és az előadás rávilágított: ma magyarnak és egyben európai polgárnak lenni küldetés és kötelezettség. 
 

Borítókép: Dr. Gerzsenyi Gabriella a Zrínyi Ilona Gimnáziumban az előadása előtt | Fotó: Pusztai Sándor

Címkék#Zrínyi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában