Demecser

2022.04.22. 08:34

Családfák az 1848-as hősöktől

Az eredményeket ősszel egy konferencián szeretné majd ismertetni a helytörténész.

KM

Emléktáblát avattak a közelmúltban Demecserben az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából. A márványtáblára annak a 21 demecseri lakosnak a neve került, akik részt vettek a forradalmat követő szabadságharcban. Az emléktábla leleplezésének ünnepére Lucza János helytörténész egy történeti áttekintést állított össze, amit az ünnepségen fel is olvasott, most ennek a beszédnek egy részletét adjuk közre: 

Névadóval kezdődött 

„Emlékezetes nap volt Demecser életében 1998. március 13-a. E napon ünnepelték az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc 150. évfordulóját és ekkor vette fel Kossuth Lajos nevét színpompás ünnepségsorozat részeként az általános iskola.” „Másfél évszázados jubileumi ünnepség, névfelvétel és szoboravatás a márciusi forradalom emlékére” – állt az önkormányzati újság 1998. márciusi számának vastagbetűs szalagcímén. 

A jelenkor kihívásai 

Demecser névadóval és szoboravatással ünnepelt akkor, ma – 2022. március 11-én – ünnepi műsorral és emléktábla-avatással fejezzük ki tiszteletünket, hálánkat a forradalom és szabadságharc, Demecser 1848/1849-es hős honvédei előtt. Fáky László néhai polgármester az akkori képviselő-testület határozatát így méltatta: „Az iskola ünnepélyes névfelvétele és Kossuth Lajos mellszobrának avatása legyen Demecser tisztelgése 1848 emléke és emlékezete előtt.” Dr. Zilahi József, a megyei közgyűlés akkori elnöke a múlt értékeit, tanulságait idézve hívta fel a figyelmet a jelen tennivalóira, a jelenkor követelményeire, a jelenkor kihívásaira. Az 1998-as ünnepség zárásaként dr. Zilahi József megyei elnök és Fáky László polgármester leplezte le a Sebestyén Sándor szobrászművész által alkotott Kossuth-mellszobrot. 
Demecser az 1848/1849-es hős honvédeinek tiszteletére önzetlen lakossági adományozásból készített örök mementót, nevük, családjuk, városuk megbecsüléséül. Ezúton is hálásan köszönjük annak a 15 demecseri lakosnak, akik anyagi lehetőségeikhez mérten hozzájárultak az emléktábla elkészítéséhez, illetve köszönöm Vitális Zsombor szervező munkáját is. 

A helytörténész ígérete 

A táblán szereplő nevek forrása dr. Bene János történész, címzetes múzeumigazgató „Szabolcsi honvédek aranykönyve 1848-1849” című könyve. „E városi ünnepség tiszteletére ígéretet teszek egy hiteles forrásokon alapuló ’48-as demecseri családfakutatás elindítására, hiszen Demecserben nem feledik a múltat, hálatelt szívvel emlékeznek elődeikre, hőseikre, történelmi személyeikre, történelmi eseményeikre” – jelentette ki befejezésül Lucza János. 
Mint szerkesztőségünk érdeklődésére a helytörténész elmondta, megkezdődött a márciusi ünnepségen megígért családfakutatás, az eredményeket ősszel egy konferencián szeretné majd ismertetni az érdeklődőkkel. 
 

Borítókép: Az 1848-as hősök emléktáblájának megszentelése | Fotó: Vitális Zsombor

Címkék#Demecser

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában