Demecser

2022.04.08. 11:11

Emlékezés a zsidó lakosságra

A II. világháború előtt megyénk sok településén volt zsidó hitgyülekezet.

A gyülekezetek tagjai akítvan részt vettek a városok és falvak kereskedelmi-gazdasági életében, anyagi támogatásaikkal, beruházásaikkal  hozzájárultak lakóhelyük felvirágoztatásához. Több helyen zsinagóga is épült a vallási élet gyakorlására. Az 1944 áprilisában megkezdett holokauszt azonban ezt az idilli állapotot kettétörte, teljes zsidó családok pusztultak el  a koncentrációs táborokban. A megmaradt kevés túlélő már nem tért vissza szülőföldjére, más városokban, illetve külföldön próbáltak meg új életet kezdeni.

 

Ez lett a sorsa Demecser zsidó lakosságának is. Nagyon sok ember számára a halálgyárak jelentették az utolsó állomást, akik meg életben maradtak, inkább máshol kerestek boldogulást, kevesen tértek haza. Az 1950-es években a zsinagógát is lebontották  a városban, ma már csak az izraelita elemi népiskola épülete emlékeztet a virágzó zsidó hitközségre.

 

Az utókor azonban nem feledi el az egykori zsidó lakosságot, a demecseri önkormányzat és a Nyíregyházi Zsidó Hitközség szervezésében emléktáblát avattak fel pénteken a népiskola falán.

 

(A további részletekkel nemsokára jelentkezünk.)  

Címkék#Demecser

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában