Választás 2022

2022.04.04. 00:26

Hatból hat a Fidesz-KDNP mérlege Szabolcs-Szatmár Bereg megyében (fotók, videók)

Nyíregyházán folytatja az országgyűlési képviselői munkáját dr. Vinnai Győző és dr. Szabó Tünde is.

KM

Az Ágoston család, Zoltán, Szilvia és a kis Lotti szavazott vasárnap délelőtt

Fotó: Pusztai Sándor

 

A megyében az országgyűlési választás és népszavazás reggel 6 órakor minden szavazókörben rendben elkezdődött, a szavazatszámláló bizottságok megfelelő létszámban elkezdték a munkát. Az este 7 órai zárásig olyan rendkívüli eseményről nem kaptunk bejelentést, amiben a Területi Választási Irodának (TVI) intézkednie kellett volna – adott értékelést lapunknak dr. Papp Csaba, a TVI vezetője. Egy rendkívüli eset történt Fábiánházán, ahol az egyik választott bizottsági tag rosszullét miatt hazament és már nem is tért vissza a szavazókörbe. Itt a Helyi Választási Iroda megoldotta az ügyet és pótolta egy választott tag bevonásával a kieső szavazatszámlálót. A TVI vezetője a részvételi adatokkal kapcsolatban megjegyezte, az országos átlagtól alacsonyabb volt a választási hajlandóság, de a 64,89 százalékos eredmény azt jelenti, hogy ha minimálisan is, meghaladtuk a 2018-as részvételi arányt (64, 025). 

 

 

Dr. Vinnai Győző kampánystábjával a Hotel Centrálban várta az eredményt vasárnap este. Az adatok közel 80 százalékos feldolgozottsági szintjénél, amikor 57, 98 százalékkal vezetett, megköszönte a szavazók bizalmát, és csapatának a munkáját, az elért közös eredményt. Elmondta, nemcsak az elmúlt 4 év, hanem a tizenkettő év munkáját értékelték a szavazók voksaikkal, hiszen olyan területeken, mint a foglalkoztatás és a településfejlesztés, nagyot lépett előre ez a térség, s ezt az emberek értékelték. – Egy dologban hiszek, a folyamatos munkában, hogy nemcsak a kampányban kell az emberek között lenni, s megbecsüléssel fordulni feléjük, hanem a mindennapokban is – köszönte meg a szavazók bizalmát az újonnan megválasztott képviselő. Majd koccintott és fogadta a jelenlévők gratulációit. 

 

 

Megtiszteltetés és felelősség

 
Este 10 óra után egyre többen érkeztek a Korona Hotelbe, ahol dr. Szabó Tünde országgyűlési képviselőjelölt, sportért felelős államtitkár tartotta az eredményváró rendezvényét. A hatalmas képernyőn folyamatosan követték az egyéni választókerületek eredményeit, jelen volt Nyíregyháza és a megye vezetése, azok, akik segítették a kampányt, Szabó Dénes Kossuth- és Liszt-díjas karnagy pedig egy szál virággal és kézcsókkal gratulált az újraválasztott képviselőnek. Nagy volt az öröm, amikor a feldolgozottsági arány növekedésével nőtt az előny is. 


– Nagyon köszönöm, óriási megtiszteltetés és egyben felelősség is a siker – értékelt röviden dr. Szabó Tünde, aki hozzátette: azt a munkát, amit a kormány 12 évvel ezelőtt elkezdett, valamint azt, hogy ő 2018-tól a parlamentben képviselhette a nyíregyháziakat, azt lehet tovább folytatni. 

 

 

– Nagy felhatalmazást kaptunk, hiszen úgy tűnik, ismét meglesz a kétharmados többségünk, hogy folytassuk azokat a programokat, amelyeket a fiataloknak, a családoknak, az idősebb korosztálynak indítottunk. Fontos, hogy ezek ne szakadjanak meg, garantáljuk a békét és a biztonságot Magyarország minden állampolgárának. A nyíregyházi emberek a stabilitásra szavaztak. Bár a munkám Budapestre szólít, én mindig nyíregyházi lány maradok és mindent megteszek azért, hogy a város fejlődése ne torpanjon meg, ide hozzuk és megvalósítsuk azokat a fejlesztéseket, amelyek tovább erősítik Nyíregyházát.

 

 

Vokssal mondtak véleményt


Folyamatosan érkeztek a szavazók, nem volt megállás a szavazókörökben. 

Hajnali fél öttől dolgozott a héttagú bizottság, a három jegyzőkönyvvezető és a 4 delegált a Vasvári Pál Gimnáziumban kialakított szavazókörben, Nyíregyházán itt szavazhattak azok, akik átjelentkeztek. A névjegyzékben szereplő választópolgárok száma összesen: 1871. Emiatt volt nagyobb forgalom ebben a szavazókörben, mint a többiben. A bizottság egy tagja már az ajtóban eligazította a szavazókat, hová, melyik sorba álljanak. Külön voltak névjegyzékbe véve azok, akik átjelentkeztek, és külön a nyíregyházi szavazók. Nemzetközi megfigyelők Torma Ferencnétől, a bizottság elnökétől megtudtuk, délig több mint 600-an adták le a voksukat ebben a szavazókörben, mindenki fel tudta mutatni a szavazáshoz szükséges okmányát, problémamentesen telt a délelőtt. 

 

 

– Mindenkinek felhívjuk a figyelmét arra, hogy a pártlistás lapot, az egyéni jelöltek listáját és a népszavazási lapot is tegyék be a borítékba, zárják le, s úgy dobják be az urnába a voksaikat. Délelőtt nemzetközi megfigyelők is jártak nálunk, egy kanadai és egy svéd megfigyelő, egy tolmáccsal. Körülnéztek, nem volt semmilyen megjegyzésük, aztán tovább is mentek. A munka nagy része még hátravan, délután számítunk egy nagyobb hullámra – tette hozzá Torma Ferencné. 

 

 

A voksolók közül többen is úgy nyilatkoztak: szimpátia alapján döntöttek. Egy 40 év körüli férfi azt mondta, őt nem kellett győzködnie egyik pártnak sem, már jóval a választások előtt eldöntötte, kire fogja húzni az ikszet. Ez már az ötödik választása és nem nagyon változtatja a véleményét. Krisztina első szavazó volt, és úgy nyilatkozott: szimpátia alapján választott, a részvételt pedig nagyon fontosnak tartja, hiszen négyévente egyszer kérdezik meg az embereket arról, milyen politikai erőt tartanak alkalmasnak az ország vezetésére. Egy másik fiatal hölgy, Zsófia ehhez annyit fűzött hozzá: 

 

– Elolvastam a pártok programját, s amelyik hozzám legközelebb állt, amellett álltam ki a fülkében. Állampolgári kötelesség szavazni, véleményt holnap, holnapután pedig csak az mondhat bármiről, aki legalább ennyit megtett. 

 

– Tájékozódtam és követtem a napi aktualitásokat, enélkül nem tudtam volna döntést hozni, a szimpátia mellett az eszemre is hallgattam – mondta Judit voksolás után a nyíregyházi 2-es szavazókörből kilépve. A fiatal hölgy, aki kérte, hogy ne írjuk ki a teljes nevét, azt még megjegyezte: állampolgári kötelességének érezte, hogy leadja szavazatát. 

 

– Hogy jobb lesz-e az életünk, arra nem fogunk választ kapni holnap, de nem szalaszthatjuk el, hogy beleszóljunk a dolgok alakulásába – erről már egy idős hölgy beszélt, miután leadta a szavazatát ugyanebben a nyíregyházi szavazókörben. Hozzáfűzte: a gyűlölködést mindkét politikai oldalnak el kellene felejtenie! Az időseket az unokák kísérték – Nyíregyházán, a 2-es a szavazókörben 985 választópolgár szerepelt a névjegyzékben, 60 százalékuk részt vett a voksoláson 16.30-ig – mondta el Lőrinczi Ágnes, a bizottság elnöke. 

 

– Négy plusz négyen vagyunk a bizottságban, önkormányzati dolgozók és pártdelegáltak. Egész nap folyamatosan jöttek a szavazók, mindenkinél rendben találtuk az okmányokat, és mindenki ismerte a szavazás menetét, aláírták a névjegyzéket, átvették a szavazólapokat és leadták a voksukat. Többen a családdal jöttek el, az idősebbeket pedig az unokák kísérték el ­ – mondta a bizottság elnöke. Azzal folytatta, hogy ez a szavazókör attól speciális, hogy este nem számolják össze az itt leadott szavazatokat. 

 

 

– Mi az urnazárást követően, 19 óra után csak a névjegyzéket számoljuk össze, az urnákat bevisszük a polgármesteri hivatalba és a jövő hét szombaton megyünk számolni, s a külföldről beérkezett szavazatokkal együtt összesítjük – tudtuk meg Lőrinczi Ágnestől.


A nyíregyházi 2-es szavazókörben, a Krúdy-gimnáziumban este csak a névjegyzéket számolták meg.

 

A nap eseményeit részletesen itt tekintheti meg:

https://www.szon.hu/helyi-kozelet/2022/04/orban-viktor-hatalmas-gyozelmet-arattunk
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában