Csenger

2022.04.29. 18:00

Installáció az építészről a csengeri iskolánál

Egy páratlan életművet ismerhetnek meg közelebbről a diákok.

KM

Az országot bejáró installáció bemutatja az építész életművét | Fotó: Kákos Dávid

Az intézmény névadójáról készült installációt tekinthetnek meg az érdeklődők a csengeri általános iskolánál. A kiállítást még hétfőn nyitották meg, amikor dr. Komlódy Miklós, a település alpolgármestere kiemelte: Makovecz Imre munkássága és az utókorra hagyományozott öröksége nagyon sokat jelent a városnak. 

A Magyar Nemzeti Múzeum és a Makovecz Imre Alapítvány közös szervezésében 2021-ben, az építész halálának tizedik évfordulója alkalmából indult útjára egy országos szabadtéri vándorkiállítás. Az „Ég és föld közötti építészet” című oszlop-installáció május 9-ig tekinthető meg a Makovecz Imre Általános Iskola bejáratánál. 

Kerekasztal-beszélgetés is volt 

Az oszlopot először a fővárosi múzeum időszaki kiállításán láthatták az érdeklődők, majd országjáró körútra indították – többek között Tatán, Győrben és Székesfehérváron is eltöltött már néhány hetet. A két és fél méter magas installáció mind a négy oldalán fotók és tervrajzok láthatók Makovecz épületeiről, melyek segítségével bárki bepillantást nyerhet az építész páratlan életművébe. 

A csengeri kiállítás megnyitója után egy előadással egybekötött kerekasztal-beszélgetésre is sor került a Kós Károly Egyesülés és a Makovecz Imre Alapítvány támogatásával. Az eseményen Farkas Miklós és Ferencz Attila, a Makovecz Imre alapította egyesülés vándorépítészei, Kossuth-díjas építész tanítványai beszélgettek Végh József, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Építész Kamara elnökének moderálásával. 

A vetítéssel egybekötött beszélgetésen a világhírű építőművész tanítványai a saját élményeiken keresztül nyújtottak betekintést a mester életművébe, felelevenítve mindazt, amit tőle kaphattak, valamint bemutatták Makovecz Imre Csengerbe, valamint a megye más településeire tervezett épületeit és terveit is. 
 

 

Címkék#csenger

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában