Háború

2022.04.19. 17:30

Jó kezekben a sok-sok adomány

Több mint nyolcezren érkeztek vasárnap Ukrajnából Magyarországra.

Póczonyi Zsolt Kecskemétről hozott adományt Márokpapiba

Fotó: Ladányi Tóth Lajos


– Két jó dolog van itt a keleti végeken. Az egyik a kolbász, mert finom, de attól nem lehet berúgni. A másik pedig a pálinka, mert az meg nem ragad a fogunkhoz – mondta mosolyogva D. Pethe István, akinek nem kell a humorért átkopogtatnia a szomszédba. Beregsurány korábbi alpolgármestere a D. Pethe Agro telephelyén, házigazdaként naprakész a magyar-ukrán határhelyzetet illetően. Amióta elkezdődött az orosz-ukrán háború, gyűjtőpontként is funkcionál a tágas raktárépület, amely már korábban is jelesre vizsgázott.

 

Nem sokat pihen a szállítmány


– Korábban a Magyarok Kenyere program egyik gyűjtőhelye voltunk, ami azóta is jól működik. A háború kitörésének másnapjától érkeznek hozzánk adományok, melyek célba jutásáról a Kárpátaljai Református Egyház gondoskodik. Csak néhány pozitív példát említek: az Első Nyíregyházi Lions Club, a Szent György Lovagrend, a Te is segíthetsz! Támogató Alapítvány folyamatosan, szinte heti rendszerességgel szállítja ide a tartós élelmiszereket, a takarókat, a tisztítószereket. Ezek nem sokáig pihennek itt, jönnek értük, és viszik a kárpátaljai rászorulóknak – említette D. Pethe István.

 

Önzetlen segítség


Húsvét előtt ismét jelentős adománnyal futott be az Első Nyíregyházi Lions Club küldöttsége. Ezúttal Antal Roland klubelnök, Cidor Mihály klubtag, a kárpátaljai segélyprogram koordinátora járt Márokpapin, és pont aznap érkezett oda Veszprémből és Kecskemétről is az ottani Lions-szervezetek takaros gyűjtése: a sok takaró, matrac, hálózsák és tartós élelmiszer. Közel 5 millió forintot tesz ki az az önzetlen segítség, ami az ország három különböző helyét dícséri. Póczonyi Zsolt Bács-Kiskun megyéből autózott Szabolcs-Szatmár-Beregbe, hogy magával hozza az ottani emberek jótékony felajánlását.


– Az Auchan áruházzal szerveztünk gyűjtést, és örömmel láttuk, hogy mennyien nyíltak meg a célért. Érdekes most személyesen meggyőződni arról, hogy Márokpapin milyen jó gazdái az adományoknak. Teljesen más a híradásokból értesülni a határhelyzetről, mint ténylegesen itt lenni, és látni az összefogást – jegyezte meg Póczonyi Zsolt, az Első Kecskeméti Lions Club elnöke.


– Rögtön a háború kitörése után eldöntöttük, hogy mihamarabb cselekednünk kell. A Lions Clubok Magyarországi Szövetsége felkért bennünket a nemzetközi és a hazai felajánlások koordinálására – közölte Antal Roland. – Praktikus, hogy minket ért a megtiszteltetés, hiszen mi vagyunk a legközelebb a határhoz, mi tudunk a leggyorsabban reagálni a kérésekre. A Kárpátaljai Református Egyház részéről jelzik, hogy mire van a legnagyobb szükség, így elkerülhető a felhalmozás, mindig a számukra éppen legfontosabbra fókuszálunk. 


Szervezett a beléptetés


– A környékbeli határátkelőkön napi átlagban 8 ezren jönnek át. Nekünk, a határ mellett élőknek az a tapasztalatunk, hogy szervezetten működik a beléptetés – jelentette ki D. Pethe István.

 
Az Országos Rendőr-főkapitányság legfrissebb adatai szerint Magyarországra vasárnap az ukrán-magyar határszakaszon 2885 ember lépett be, míg a román-magyar határszakaszon 5532-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek. A beléptetettek közül a rendőrség 567 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért. Az ukrajnai háború elől vasárnap 419 ember, köztük 174 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A különvonatokkal Kőbánya felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában