Szabolcs-Szatmár-Bereg

2022.04.27. 17:30

Kis csípés, de nagy baj lehet belőle - Így távolítsuk el a vérszívót!

Szinte észrevétlenül szívhatja vérünket a bőrbe fúródó kullancs.

KO

Ruhára is fújható a rovarriasztó készítmény

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

– Nemcsak az erdőkben, hanem a parkokban és a kertekben is vannak kullancsok, ezért ott is védekezni kell ellenük – kezdte a leglényegesebb információval beszélgetésünket dr. Szondy Györgyi bőrgyógyász, akit a kullancsok által terjesztett betegségekről kérdeztünk. 

A szakorvos hangsúlyozta, a kullancsok élettere a dús aljnövényzetű, fás-erdős részeken jellemző, s mivel az időjárás egyre enyhébb, a nagyvárosok parkjaiban is találkozhatunk az apró vérszívókkal. Így egy kiadós séta után is érdemes átvizsgálni a testünket. 

Áprilistól egészen az őszi hónapokig aktívak a nyolclábú élősködők, s mivel nem mozognak gyorsan, ezért szinte észrevétlenül fúrják be magukat a bőrbe, ahol különböző fertőzéseket okozhatnak. „A megfelelő áldozat kiválasztásában” segít a verejtékezés, valamint a fehér szín. 

Különböznek a kórokozók 

– Az egyik legismertebb szövődmény: a Lyme-kór, ilyenkor a kullancscsípés körül vörös bőrkiütés jelenik meg, enyhe általános tünetekkel, vagy egyéb tünet nélkül. Ki kell emelni, hogy ebben az esetben a fertőzésért egy baktérium a felelős, mely évek múlva egyéb szerveket, ízületeket, idegrendszert, szív- és érrendszert érinthet, ezért fontos időben észrevenni a csípést. Az emberi szervezetbe jutott baktériumok ellen nincs védőoltás, az egyetlen védekezési mód: a kullancscsípés megelőzése – hangsúlyozta a bőrgyógyász főorvos. 

Hozzátette, a rovarcsípés okozta betegség antibiotikumokkal sikeresen kezelhető, ám a terápia hosszú időt vesz igénybe. 

A napokban a sajtóban több, figyelemfelkeltő írás is megjelent egy másik kórokozóról, az úgynevezett FSME-vírusról, amit szintén kullancsok terjesztenek. A vírusos agyvelőgyulladást (kullancsencephalitis) előidéző állapot ellen van védőoltás, amit elsősorban azoknak ajánlanak, akik munkakörüknél fogva sokat tartózkodnak erdőben, zöldben. Az FSME-vírus okozta agyvelőgyulladásnak az első fázisban influenzaszerű tünetei vannak (izomfájdalom, fejfájás, 37,5-39°C-os láz), ezt 2-10 napos tünetmentes időszak követheti. 

Csipesszel kell kihúzni a rovart 

– Minden fertőzésnél fontos az időfaktor, hogy minél korábban vegyük észre a rovarcsípést, hiszen minél több időt tölt a bőrben, annál nagyobb a fertőzés veszélye. Ugyanilyen lényeges a kullancs megfelelő eltávolítása. Tilos befújni, beolajozni, bármivel bekenni a bőrfelületet, mert a kullancs öklendezni kezdi a kiszívott vért, és bejuttatja a kórokozókat a bőr alá. A patikában kapható csipesz a legoptimálisabb megoldás a vérszívó eltávolítására. Ennek van egy öblös része, amelybe könnyedén becsúszik a kullancs, s egy határozott mozdulattal kihúzhatjuk az apró rovart úgy, hogy ne nyomjuk szét a potrohát. Ha néhány nap múlva egyre növekvő vörös foltot tapasztalunk a bőrön, mindenképpen forduljunk orvoshoz, hiszen vérvétellel is meg kell bizonyosodni arról, történt-e baj – emelte ki dr. Szondy Györgyi. 

Majd néhány jótanácsot is adott a megelőzésre. Először is lényegesnek tartja, nem szükséges vizsgálni, hogy a kullancs vajon fertőzött volt-e, minél hamarabb el kell távolítani, és figyelni kell az esetleg jelentkező tüneteket. A másik elengedhetetlen tényező: a ruházattal történő védekezés, ezen nagyon sok múlik. 

– Kiránduláshoz a vékony, szellős hosszú ujjú felső ajánlott, zárt cipő, a zokniba bele lehet tűrni a hosszú nadrágot, a sapka vagy kalap pedig a hajas fejbőrt óvja. A patikákban, drogériákban kapható kullancsriasztó szerek hatásosak, közvetlenül a bőrfelületre vagy a ruházatra is lehet fújni. Fordítsunk különös gondot a test átvizsgálására a kirándulások, séták, de még egy rövid kertészkedés után is. A testhajlatokat, a nyaki ütőerek tájékát, a hajas fejbőrt vizsgáljuk át.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában