Nyíregyháza

2022.04.22. 07:06

Legyen ön is milliomos, de ne így!

Áprilisi „tréfa”: tévedésből 15 millió forintot utaltak egy nyíregyházi kisnyugdíjas számlájára.

Palicz István

Fotó: Shutterstock

Bálint Ilona színházba látogatott április elsején a barátnőivel. Éppen a telefonját készült elnémítani az előadás előtt, amikor olyan szöveges üzenetre lett figyelmes a készülékén, amitől elállt a lélegzete. Az SMS tanúsága szerint valaki 15 millió forintot utalt a bankszámlájára. 
– Mi ez, valami áprilisi tréfa? Mit keres ez a tekintélyes összeg az én folyószámlámon? Bizonyára tévedés történt, ez nem az én pénzem! – futott át az agyamon. – Egy pillanatig sem volt kérdés, hogy visszajuttatom a hirtelen jött milliókat a jogos tulajdonosnak, ám arról fogalmam sem volt, pontosan mit tegyek, hogyan cselekedjek, az átutaló ugyanis az egyik hazai bank volt, a közleményrovatban pedig egy magánszemély nevét tüntették fel. Másnap rákerestem és rátaláltam erre a névre a Facebookon, de nem léptem kapcsolatba az illetővel, mert kockázatosnak tartottam megosztani a történteket egy virtuális ismeretlennel – mesélte Ilona. 

Félresiklott milliók 

– Elhatároztam, hogy hétfőn felkeresem a számlavezető bankom, hátha ki tudják nyomozni, mi történt, ám erre már nem volt szükség. Az ügyvédem hívott, aki korábban az én lakás-adásvételemet intézte, hogy sajnálatos tévedés történt, valahogyan az én számlaszámom került egy friss ingatlanszerződésre... Természetesen maximálisan partner voltam abban, hogy korrigáljuk a hibát, néhány órán belül az ügyvédi irodában, majd a bankban tettünk megnyugtató pontot az ügy végére.

 A félresiklott milliók fiatal, kétségbeesett gazdája a találkozásunkkor többször elmondta, mekkora szerencse, hogy nálam landolt a pénze, hiszen becstelen kezekbe kerülve talán bottal üthette volna a nyomát – emlékezett vissza a maholnap hetven esztendős asszony, megjegyezve: bár a havi nyugdíja alig több mint 90 ezer forint, nincs az a pénz, ami többet nyomna a mérleg serpenyőjében, mint a kiiskolázott lelkiismerete, becsülete. 

Mit tehetünk? 

Rossz számlára utaltam, mi lesz a pénzemmel? – merül fel a kérdés, ha a megadott bankszámlaszám létezik, s a pénz megérkezik a téves számla tulajdonosához. – A banki rendszer ilyen tranzakció esetén azt vizsgálja, hogy formailag rendben van-e a megbízás, azt nem, hogy a megadott számlaszám kihez tartozik, az átutalási megbízást adó ügyfél milyen célból és pontosan kinek akar utalni – mondta el lapunk érdeklődésére dr. Kokas Karolina jogász. 
– Mindazoknak, akiknek megfordul a kezében adásvételi szerződés (ügyvéd, ügyfél stb.), érdemes többször és alaposan ellenőrizniük minden fontos adatot, hogy megelőzzék az ilyen kellemetlen szituációkat. Aki hibázik, annak kártérítési felelőssége van. A mai fizetési rendszerekben gyakorlatilag azonnal teljesülnek az utalások, utólagos korrekció, az utalás visszavonása csak korlátozottan lehetséges. Téves utalás esetén nem pusztán a jogalap nélkül gazdagodott, „téves” címzett jóhiszeműségén, becsületén múlik, hogy visszakapjuk-e a pénzünket, hiszen az összeg jogi úton is visszakövetelhető. Az már más kérdés, hogy az illető cég vagy magánszemély önhibájából vagy azon kívül elköltötte-e a „talált” pénzt, vissza tudja-e fizetni – tette hozzá dr. Kokas Karolina. 
 

Borítókép: Bálint Ilona megőrizte telefonjában az SMS-t, ami pár napra milliomossá tette | Fotó: a szerző

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában