Nyíregyháza

2022.04.08. 16:35

Még Süsü ükunokái is jóllakhatnak Nyíregyházán!

Majd' 2000 vadkörtefát ültetnek el, és ez még semmi!

Illusztráció: Origo

Elérkezett az erdőfelújítás ideje a nyíregyházi Sóstói-erdőben: az erdei tornapálya mellett és az erdő nyugati tömbjében egyaránt dolgoznak majd a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészetének szakemberei - írja a honlapján a cég.

 

A tavaly fakitermeléssel érintett erdőrészeken a munka várhatóan a jövő hét elején kezdődik. A Sóstói-erdő jellegének megőrzése miatt a homoki tölgyesekre jellemző fafajok csemetéi kerülnek az előkészített talajba. Az összesen 3,30 hektáros területre 22 ezer kocsányostölgy-, 3 ezer kislevelűhárs-, 1850 vadkörte-, 1350 ezüsthárs-, 1350 gyertyán- és 500 madárcseresznye-csemetét ültetnek el.

Telepítés előtt | Fotó: Szabolcs Online

Az erdész szakma a természetes folyamatok mintájára ciklusként tekint az erdő életére. Ezért nevezi a ciklus végén az arra érett erdő termelését, vagyis a faanyag emberi felhasználásra alkalmassá tételét véghasználatnak. A folyamat egy kört alkot, a következő fázis elnevezése az erdőfelújítás, ami közérthetőbben az új erdő létrehozásának művelete. A munka az erdőfelújításhoz ért a Sóstói-erdőben a tornapálya mellett és a nyugati tömbben egyaránt. A legfőbb cél, hogy – a természetvédelmi értékek megőrzése mellett – a minket követő generációk is élvezhessék az erdő nyújtotta javakat a város ölelésében. Ennek érdekében csak a homoki tölgyesekre jellemző őshonos fa- és cserjefajok egyedeit ültetik a területre.

 

A talaj-előkészítés az elültetetett csemeték megmaradását segíti, valamint lehetővé teszi az ápolást. Ennek első lépése a tuskók eltávolítása. A beavatkozás első pillantásra igen drasztikusnak tűnik, azonban ennek több okból is haszna van. A legfontosabb, hogy így az özönnövények tuskói és az avarban felgyülemlett magvai egyaránt eltűnnek a területről. A megmaradt tuskókról erőteljesen sarjadnának, a magvakból gyorsan csíráznának kései meggyek, bálványfák, melyeket csak intenzív növényvédő szeres kezelések sorozatával lehetne korlátozni. Másrészt így lehetőség nyílik a talaj felső rétegének művelésére. Az átforgatott, lazább szerkezetű talajban kedvezőbb levegő- és vízháztartás alakul ki, amelyben az elültetett csemete és az elvetett makk könnyebben tudja gyökérzetét fejleszteni. A csemetéket, amelyeket az előkészített talajba ültetnek, különböző erdei fafajok magjaiból az erdészeti csemetekertek nevelik. A Sóstói-erdőben kb. 10 ezer csemetét ültetnek el hektáronként. 


A sorban ültetett csemeték fejlődését kézi és gépi ápolással segítik elő. A sorok előnye, hogy a közéjük eső terület traktorral művelhető. A gépi ápolás során visszaszorulnak a gyomnövények, és a talajfelszínt csapadékot jobban befogadó állapotban tartják. Ezután a csemetéket kell kézi erővel a gazok közül kiszabadítani. Az ápolásokat addig kell folytatni, amíg a kis fák embermagasságúak lesznek. Időjárástól, talajadottságoktól függően ez lehet 5 év, de elhúzódhat akár 15 évig is.

 

A kezdetekben holdbélinek tűnő táj, az évekig bokáig-derékig érő csemeték látványa az avatatlanok számára visszatetszést keltő lehet, ám az erdőnek időre van szüksége. Az arra járók számára sovány vigasz lehet, hogy majd 8-10 év múlva találkozhatnak ugyanitt „erdőforma erdővel”. A fiatal erdőben a környező ökológiai szigetetekről átvándorolva a lágy és fás szárú fajok, ízeltlábú és melegvérű teremtmények új élőhelyet találhatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában