Nyírlugos

2022.04.27. 12:57

Megszentelték a búzát, a mezőgazdasági gépeket

Április hónap a népi kalendáriumban is Szent György havaként jelenik meg.

KM

A kereszténység búzaszentelő szertartásának első, hitelesnek tekinthető nyomai a IX. századból maradtak ránk, azóta is Szent György napján tartják meg. 


A hagyományos búzaszentelés mellett idén a mezőgazdasági gépeket is megszentelték Szent György napján Nyírlugoson. A görögkatolikus templom és iskola előtti nagy parkolóban sorakoztak fel a munkagépek. A szent liturgia végén az imádságra összegyűlt családokat és vállalkozókat Ignácz András parókus és Rádi Dávid segédlelkész köszöntötte. 
 

Bő termést kértek 


Ignácz András a szent liturgia utolsó nagy papi imádságát idézte: – „Minden jó adomány és minden tökéletes ajándék, felülről van, leszállván a világosság atyjától!” Hiába minden verejték, izzadságcsepp és korszerű gépesítés, ha az Isten áldása nincs mellette! Talán nem véletlen, hogy nemzeti imádságunkban is ezt kérjük: „Isten áldja meg a magyart jó kedvvel, bőséggel!” A munkához pedig kell a jókedv, a lélek öröme, hiszen csak így válhat igazi bőséggé a befektetett munka és energia. A parókus arra kérte az év nagy részén a földeken munkálkodó gazdákat, hogy „ne csak lefele nézzenek, hanem felfelé is”. 


Majd ezután a településen két gazda (az Illyés és Hlács család) kertjébe hajtottak a munkagépek, ahol a Szent György-napi, négy égtáj felé elhangzó imádságban kérték a veteményes-kalászos-gyümölcsös kertek bő termését! A Szent György-napi búzaszentelés hagyományát idéző ünnepségre a szomszéd településekről is érkeztek gazdák. 

Címkék#Nyírbátor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában