Mátészalka

2022.04.29. 09:26

Megújult a Gépészeti Technikum kollégiuma

A gazdaság fejlődésével egyre több szakképzett munkaerőre van szükség.

Forrás: önkormányzat

A megfelelő környezet megteremtéséhez számos beruházást indítottak el a szakképzésben. Egy ilyen beruházás keretében 300 millió forintból újult meg a mátészalkai Gépészeti Technikum kollégiuma is. Négy szinten 49 szobát újítottak fel, de korszerűsítették a zeneszobát, a tornatermet, a cselgáncsszobát, az irodahelyiségeket és a vizesblokkokat is, valamint napelemes rendszer került az épületre.

A szakképzés tartalmi és módszertani megújulása mellett az infrastruktúrát is fejleszteni kell – mondta Pölöskei Gáborné szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár a kollégium átadó ünnepségén. Kiemelte, hogy a kollégiumfejlesztés lehetővé teszi, hogy a gyerekek hasznosan töltsék el a szabadidejüket, fejlesszék magukat, és élvezzék a diákéveket. Rostás János, a Mátészalkai Szakképzési Centrum kancellárja beszámolt arról, hogy további fejlesztésekre is sor kerül a jövőben. Közel 1 milliárd forintos fejlesztésre irányuló pályázati anyag fekszik az Innovációs és Technológiai Minisztérium asztalán. Ha az elképzeléseket támogatják, akkor az egészségügyi oktatásnak nemcsak az épülete újul meg, hanem szakmailag teljesen új alapokra helyezik a képzést. A jelenleg lapos tetejű tanműhelyre egy teljesen új önhordó szerkezet kerülne, így egy közel ezer négyzetméteres alapterületű mintakórházat tudnának kialakítani. Ez lehetővé tenné, hogy a diákok szinte kórházi körülmények között tanuljanak, végezzék a szakmai gyakorlatot. Ezt 2024-ig szeretnék megvalósítani.

Az intézmény jelenleg 118 saját diáknak, közel 30 kárpátaljai tanulónak és az orosz -ukrán háború elől menekülő tiszapéterfalvai iskola dolgozóinak is férőhelyet biztosít a kollégiumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában