Influenza

2022.04.07. 11:30

Most az agresszívebb „A” törzs fertőz

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jut 100 ezer lakosra a legtöbb új influenzaszerű megbetegedés.

BM

Dr. Ujhelyi János rendelőjében is megnőtt a betegforgalom, de most nem a Covid, hanem az influenza miatt

Forrás: Illusztráció: KM-archív

Az influenzafigyelő-szolgálatban részt vevő orvosok jelentése szerint március 21-e és 27-e között 27 200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű megbetegedéssel, ami 9 százalékkal több, mint az azt megelőző héten. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 636 új megbetegedés jut 100 ezer lakosra, ezzel vezetjük a rangsort, melynek a második helyén Baranya áll 573-as morbiditási mutatóval – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a honlapján április elsején közzétett jelentésében. A laboratóriumi vizsgálatok igazolták az influenzavírus jelenlétét, s a morbiditási adatok alapján Magyarországon a járványküszöböt is hétről hétre egyre jelentősebben átlépjük. 


Az influenzaszerű megbetegedéseket változatlanul a 3–14 éves gyermekek között diagnosztizálták a leggyakrabban (41,2 százalék), míg a betegek 31,5 százaléka 15–34 éves fiatal felnőtt volt. 
 

Erősíteni az immunrendszert 


– Egyre több a felső légúti, influenzaszerű tünetekkel a rendelőbe érkező beteg – erősítette meg lapunknak dr. Zilahi Zsolt nyíregyházi háziorvos. – Torokfájásra, orr­folyásra, köhögésre, izomfájdalomra, lázra panaszkodnak – sorolta a tüneteket, s hozzátette: ezeknél a tüneteknél elvégzik a Covid-gyorstesztet, s ezek nem a koronavírus jelenlétét igazolják, bár kétségtelen, a Covid is jelen van a mindennapjainkban. 


A háziorvos a megelőzés érdekében javasolja az immunrendszer erősítését, azaz az egészséges, tápanyagban gazdag, változatos táplálkozást, a rendszeres testmozgást, valamint a C- és D-vitamin pótlását. 


– A jelenlegi nyirkos, hideg, szeles idő sajnos kedvez a vírusoknak, éppen ezért fontos, hogy betartsuk a higiéniás szabályokat, gyakran mossunk kezet, szellőztessünk, kerüljük a zsúfolt helyeket és fertőtlenítsünk – folytatta dr. Zilahi Zsolt. Arra a felvetésre, hogy tavaly alig volt influenzaszerű megbetegedés, megjegyezte: azzal, hogy viselnünk kellett a maszkot, az influenzavírusnak is kevesebb esélyt adtunk. S míg az egészségügyi intézményekben, így a háziorvosi rendelőkben, valamint a szociális intézményekben továbbra is kötelező maszkot hordani, érdemes legalább olyan helyeken feltenni, ahol nagyobb tömeg van. 
Ha pedig már jelentkeznek a tünetek, akkor egy rövid, 1-2 napos várakozási idő után értesítsük a háziorvost, főként ha nem sikerül a lázat tartósan csillapítani, vagy a tünetek súlyosbodnak. 


– Nagyon fontos a pihenés és ágynyugalom, mert az influenzavírus is súlyos szövődményeket – gége- vagy tüdőgyulladást – okozhat. Abban pedig a védőoltásnak lehet szerepe, hogy a hatvan év felettiek körében a legalacsonyabb a megbetegedés, ők minden bizonnyal nagyobb számban felvették az influenza elleni ingyenes védőoltást is, ami a leghatékonyabb védekezést jelenti. Igaz, a korábbi évekhez képest a koronavírus elleni oltási kampányban ez iránt kisebb volt az érdeklődés.
 

Most az agresszívebb „A” törzs fertőz


– Influenzajárvány van – ismerte el dr. Ujhelyi János gyermekorvos, aki elmondta, olyan PCR-tesztet végez, amely az influenzavírust is kimutatja, s a jelenlegi megbetegedések jelentős részéért az „A” törzs felelős, amely agresszívabb, rosszabb. A betegség elhúzódó magas lázzal, fejfájással, száraz ingerköhögéssel, végtagfájdalommal jelentkezik. 


Közösségben sokkal gyorsabban terjed a betegség, könnyebben elkapják, mert a vírus már akkor is fertőz, amikor még nem okoz lázat. 


– Elég egy-két nap, hogy a gyerekek között sok megbetegedést okozzon, éppen ezért nagyon fontos, hogy a szülő már az első figyelmeztető jeleket vegye komolyan. Ez pedig a bágyadtság, elesettség, hányás és hasmenés. Ráadásul nem szabad elfelejteni a Covidot sem, mert ezek a vírusok akár egymás után, de egyszerre is megtámadhatják a szervezetet – utalt a veszélyekre a címzett főorvos. Ujhelyi doktor szerint jól jönne a gyors tavaszodás, mert a száraz, napsütéses idő nem kedvez a vírusnak, megfékezheti a további terjedést. 


– Arra kérjük a szülőket, ha látják, hogy a gyereken jelentkeznek az első tünetek, ne engedjék őket óvodába, iskolába. Tartsuk be a higiénés szabályokat, figyeljünk egymásra – tanácsolta a gyermekorvos, aki azt látja, az átlagostól magasabb a betegszám. 

Címkék#influenza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában