Szabolcs-Szatmár-Bereg

2022.04.05. 17:30

Segítség a menhelyeknek

Az ukrajnai háború az állatvédelem helyzetére is hatással van.

VNA

Ezek az adományok már célba értek egy ukrajnai menhelynél | Fotó: PCAS

Az ukrán–orosz háború elől sokan menekülnek kisállataikkal, melyeknek a hazai, köztük a megyei állatmentők igyekeznek segítséget nyújtani. A támogatásra azonban a szomszédos országban működő szervezeteknek is nagy szükségük van – erről Vidra Beáta, a PCAS Állatmentő Egyesület elnöke beszélt a Kelet-Magyarországnak. 

 

Kapcsolat az online térben 

 

– Több, Ukrajnában működő állatvédő szervezettel vagyunk napi kapcsolatban, tőlük folyamatosan kapjuk a tájékoztatást az aktuális helyzetükről. Folyamatosan koordináljuk a beérkező segítségkéréseket a szervezetektől, a tenyésztőktől és az állatokat befogadó magánszemélyektől, hogy a részükre érkezett felajánlások eljuthassanak hozzájuk – mondta el kérdésünkre a szakember. 

Bár megyénkben közvetlenül látható, hogy milyen sokan menekültek Magyarországra is a kedvenceikkel, nem mindenki hozta magával a társállatait, ez pedig az ukrajnai állatmentőkre most hatalmas terhet ró. 

– A hátrahagyott állatok sorsa élelem és emberi gondoskodás hiányában sokszor a halál, míg többen szétszaladtak, elkóboroltak, amerre láttak, de a harcok sem kímélték a gazdátlanul maradt kutyákat, macskákat. Az ukrajnai szervezetek a sorsukra maradt állatok egy részét elhelyezték menhelyeikben, de például a lengyel állatvédők is rengeteg állatot mentettek már meg. Több külföldi szervezet abban próbál segítséget nyújtani, hogy a támadásokat elszenvedő, ostrom alatt álló területekről Ukrajna nyugati részeire evakuálják az ország állatmentő szervezeteinek munkatársait a négylábú védenceikkel együtt – fűzte hozzá. 

 

Erőn felül segítenek 

 

Vidra Beáta arról is beszélt, hogy több csoport is működik a közösségi oldalakon, ahol az állatvédelemben dolgozó hazai szakemberek koordinálják a segítségkéréseket és felajánlásokat. A világhálón igyekeznek információkat is nyújtani azoknak, akik kedvenceikkel menekülnek a háború elől Magyarországra – például összeszedték a kutyabarát szálláshelyeket –, valamint vezetik a valós és támogatásra szoruló ukrajnai menhelyek listáját is. 


– Az összegyűjtött felajánlásokat nem egyszerű célba juttatni, hiszen a legtöbb humanitárius szervezetnek elsődleges feladata az embereknek szánt adományok szállítása. Nem könnyű mindezt megszervezni, de szép lassan sikerül minden adományt eljuttatni oda, ahol szükség van rá – mondta el a PCAS elnöke. 


– Ez a nehéz időszak az embereket is megosztja, egyesek szerint a külföldre nyújtott segítség a hazai állatvédelemtől veheti el a forrásokat, vagy éppen a magyar menhelyek további terhelésétől félnek. 

Egy háborús helyzet változtat a prioritásokon. Mindenki eldöntheti, hogy mit tart fontosnak és kinek nyújt segítséget, mi azonban szeretnénk támogatni az ukrán állatvédő társainkat és a háborús országban éhező állatokat is.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában