Mátészalka

2022.04.26. 20:00

Ünnepel a hetvenöt éves Esze-iskola

Jubilált a megyei művészeti és tanulmányi verseny Mátészalkán.

KM

Ismét megszervezték a tanulmányi és művészeti versenyeket, a programokat gálával zárták | Fotók: iskola

Jeles jubileumhoz érkeztek Szatmárban: a Mátészalkai Esze Tamás Gimnázium fennállásának 75. évfordulóját ünnepli ebben a tanévben. A koronavírus-járvány miatt nehéz volt előre tervezni, de februárban sikerült összeállítaniuk az Esze-napok bő kéthetes rendezvénysorozatát: március 24-e és április elseje között zajlott, amely magába foglalta a huszadik alkalommal megrendezett megyei művészeti és tanulmányi versenyeiket is. Az iskola pedagógusai gyűjtötték csokorba az ünnepségsorozat legnépszerűbb eseményeit, mozzanatait. Méltán lehetnek rájuk büszkék. 

Megújult a bejárat

A rendezvénysorozat megnyitóünnepségén a Mátészalkai Tankerületi Központ jóvoltából megújult főbejáratot avatták fel, valamint az iskola jelenlegi és volt diákjainak, pedagógusainak és a szülők munkáiból jubileumi kiállítás nyílt. A diákok rövid műsora után Lukács Bertalan intézményvezető ünnepi beszédében méltatta a jubileumi évet. Majd Dienesné Szűcs Csilla, az iskola tanára, aki az épület új bejáratának megálmodója és a tervezője volt, kapott szót. Arról beszélt, milyen koncepció mentén tervezte meg a bejárat külsejét. Ezután Kovács Sándor országgyűlési képviselő átadta a bejáratot, valamint megnyitotta a kiállítást. 

Március 25-én a helyi művelődési központban lehettek a diákok részesei egy rendhagyó irodalomórának, ahol Kürti László, Balassi Bálint emlékkard–díjas költő-tanár vendége volt Vörös István, József Attila-díjas költő, prózaíró, kritikus, egyetemi oktató, irodalomtörténész. 

Lukács Bertalan intézményvezető, Pálffyné Nagy Éva intézményvezető-helyettes, Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke

Ugyanezen a napon IT-bemutató napot tartottak a „Programozd a jövőd” projekt keretein belül. Öt osztály a legórobot-­programozással foglalkozhatott, az IT-turnébuszon pedig 3D-s nyomtatót próbáltak ki a diákok, emellett a Mikro-bit robotprogramozás rejtélyeivel ismerkedtek az érdeklődő tanulók. Mivel egyre több fiatal tud az informatikai ágazatban elhelyezkedni, ezért a program céljaival összhangban támogatják a diákjaikat a pályaorientációban. Ezt a célt szolgálta Gazdag Ferenc március 28-án megtartott előadása: a Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetségének vezetőségi tagja vázolta fel az informatika jövőjét. 

Sikeres diákok régen és most 

Pályaorientációs és karriertámogató céllal hozták létre öt éve az Eszes Klubot, ahol a sikeres életutat befutó volt diákjaik motiválhatják az iskola jelenlegi tanítványait. A klubot Torma Tamás alpolgármester, az iskola volt pedagógusa nyitotta meg, a meghívott vendégek Berzsenyi Ágnes, a General Electric nőegészségügyi és röntgen­üzletág vezetője és dr. Kahler Frigyes nyugalmazott tanácsvezető bíró, jogtörténész voltak. A beszélgetést online tartották, az intézmény tehetséges végzős diákjai is bemutatták eddigi eredményeiket, felvázolták terveiket. 

Jótékonysági gála 

A jubileumi programsor következő mozzanata volt a hagyományos iskolatörténeti vetélkedő, amelyen március 29-én a 9. évfolyam diákjai adtak számot tudásukról. A hagyományos papír és online tesztek mellett az intézményen belüli keresési feladatok, és a diákok kreativitását is igénylő alkotótevékenységek várták a teljes létszámban bekapcsolódó osztályokat. 

Március 30-án ismét megszervezték a tanulmányi és művészeti versenyeket. A megye számos gimnáziumából és az Esze-iskolából 280 versenyző mérette meg tudását. A rendezvényt Baracsi Endre, az iskola volt diákja, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke nyitotta meg, felelevenítve az ott töltött évek emlékeit. Tantárgyi versenyeket angol és német nyelvből, biológiából, kémiából, matematikából, történelemből, magyar nyelv és irodalomból rendeztek, emellett „Így írunk mi” címmel diákköltők is bemutatkoztak alkotásaikkal, vizuális kultúrából „Híres festmények parafrázisa” címmel hirdettek versenyt, és ének-zenéből népdal és műdal kategóriában mutatkozhattak be a tehetséges versenyzők. Sorolták a szervezők a különleges, sokféle programokat, melyeket jótékonysági gálával zártak, ahol megmutathatták tehetségüket diákjaik a különböző művészeti ágakban. Volt könnyű- és komolyzene, saját vers és slam poetry, modern tánc és zárásként fergeteges néptánc. 

Köszönik a Szatmár Alapfokú Művészeti Iskola segítségét, hiszen a fellépő diákjaik nagy része ott fejlesztheti tudását ezeken a területeken. Az évforduló zárásaként április 5-én és 6-án az Oktatási Hivatal bázis­intézményeként pedagógiai szakmai napokat rendeztek a Nyíregyházi POK-kal karöltve. 
 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában