Nyíregyháza

2022.04.22. 11:00

Videófilmek a megyei értékekről

A fiatalok szívesen foglalkoznak az értékgyűjtő munkával, nagyon kreatívan tudnak megoldani egy-egy feladatot.

Középiskolásoknak hirdetett a megyei kincsekről videófilm-készítő-pályázatot a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság. Számos alkotás érkezett a felhívásra, a legjobb három kisfilm sorrendjéről pedig nyilvános ülésen - a média képviselőinek jelenlétében – pénteken döntöttek a Sóstói Múzeumfalu pálinkaházában a bizottság tagjai.

A három kisfilm levetítése előtt Baracsi Endre, a megyei értéktár bizottság elnöke köszöntötte a jelenlévőket. Mint elmondta, a skanzent azért választotta a soron következő tanácskozás helyszínének a bizottság, mert a vendégeknek szeretnék bemutatni azt a kiállítást, amelyet húsvéthétfőn a túristvándi csűrben nyitottak meg a nyíregyházi és a megyei értékekkel kapcsolatban.

- A csűr méltó helye a kiállításnak. Szerintem hazánkban egyedülálló kezdeményezés, hogy a megyei és a nyíregyházi értékek egy része egy kiállítás keretében együtt látható. A mai tanácskozásunkon nem döntünk újabb megyei értékek felvételéről, a szakmai munkát most a három legjobb kisfilm végső sorrendjének megállapítása jelenti – adott tájékoztatást a programról a bizottság elnöke.

Részt vett a nyilvános ülésen Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere is, aki kiemelte az értéktármozgalom fontosságát. Jó kezdeményezésnek tartotta, hogy a hagyományápolásban élen járó múzeumfaluban kaptak közös kiállítóteret a városi és a megyei értékek.

- Bár most én képviselem a nyíregyházi önkormányzatot, a mindennapi életben nem hozzám tartoznak a kulturális események és rendezvények, bár igaz, a 2012-es törvény megszületése után részt vettem a városi értéktár megalakításának előkészítő munkájában. Ugyanakkor azért is jövök örömmel a Sóstói Múzeumfaluba, mert itt található a feleségem nagymamájának is a falusi portája, s ilyenkor leróhatom tiszteletemet az ősök előtt – árult el egy személyes kötődést a megyeszékhely alpolgármestere.

A köszöntő gondolatok után a résztvevők megismerkedhettek a nyíregyházi botanikuskertet, a tiszaadonyi kecskesajtot és a beregi keresztszemest bemutató kisfilmekkel. A bizottság tagjai nem voltak könnyű helyzetben, ugyanis a középiskolás diákok ötletes és tartalmas alkotásokat készítettek, ráadásul a mondanivalójukat tömöríteni is kellett, hiszen csak egy-két perc volt a megengedett időtartam.

Az első helyet végül Németh József, a vásárosnaményi Lónyay Menyhért Baptista Technikum és Szakképző Iskola diákja szerezte meg. A bizottság tagjainak tetszését azért nyerte el az alkotása, mert filmjében arra kereste a választ, hogyan lehet napjainkban is a hétköznapok része a beregi keresztszemes hímzés. Második lett a vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium tanulója, Varga Izabella a kecskesajtos filmmel, míg a harmadik helyet a botanikus kert felvételeivel Masa Vince, a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium tanulója szerezte meg.


Ezt követően a nyilvános ülés résztvevői megtekintették a túristvándi csűrben berendezett állandó kiállítást, amit Baloghné Szűcs Zsuzsanna intézményvezető mutatott be. A tárlatnak helyet adó csűrt a hungarikum pályázatnak köszönhetően újították fel. Bevezették az áramot és az internetet, valamint új deszkapadlózatot kapott, ugyanis közösségi rendezvényekre, táncos programokra is szeretnék majd használni a népi épületet.

– Célunk az volt, hogy a nyolcfiókos csűr nyolc tematikát mutasson be. Leghátul van a pujasarok, hogy amíg a szülők olvassák a tablókat, a gyermekek kreatív foglalkozásokkal lekössék magukat. A tematikák között külön helyet kaptak a nyíregyházi értékek. Az egyes tematikákat szekrények választják el egymástól. Ezek nagyon szuvas, nagyon rossz állapotban lévő bútorok voltak, amik a renoválásnak köszönhetően megújultak, s ez a funkcióváltás mind a szekrények jövője, mind a kiállítás felépítése, tartalma szempontjából hasznos – osztott meg titkokat az intézmény vezetője a vendégekkel.

– A megyei épített örökségek közül láthatóak templomok, kastélyok, bemutatjuk a szellemi élet kiválóságait, s nem hiányozhatnak a megyei néprajzi értékek sem, mint például a szilvához köthető lekvár és pálinka, a paszabi szőttes és a beregi keresztszemes. Különleges része a kiállításnak a Tudtad-e?-szekrény. Ez olyan érdekességekre hívja fel a látogatók figyelmét, hogy mi mindentől különleges megyénk. Helyet kaptak még az olyan népszokások is, mint az ajaki lakodalmas és a panyolai farsang, ezeket műtárgyakkal is kiegészítettük, hiszen eredeti ajaki pártánk is van. Középen láthatják, hogy valami készülődik, ugyanis a hétvégén van a tájházak napja. A múzeumfalu sok tájház egy helyen, ezért csatlakoztunk mi is a kezdeményezéshez, most a népi építészet kapja a főszerepet. Az itt látható maketteket éviszes diákok készítették: fontak kerítést, készítettek paticsfalat, döngölt falat. Vasárnap pedig, Szent György napján a népviseletbe öltözött látogatók ingyen jöhetnek be.

A tárlatvezetés után arról érdeklődtünk, hol foglal helyet az értéktár-kiállítás a múzeumfalu életében.

- A távolabbról érkezett vendégek közül sokan nem is gondolják, hogy milyen értékekkel rendelkezik Szabolcs-Szatmár-Bereg megye. Amikor megszületett a gondolat, hogy bemutatjuk megyénk értékeit, adva volt az épület is - hiszen mi épületekben gondolkodunk -, ami multifunkcionális térként más programoknak is otthont nyújthat a megye kincsei mellett. A csűr korábban raktári célokat szolgált, a látogatókat érdekelte is, hogy mi lehet odabent, de most már feltárultak a kapuk is előttük – mesélte Baloghné Szűcs Zsuzsanna. - Még csak húsvéthétfőn nyitottuk meg ezt a kiállítást, de már nagyon sok visszajelzést kaptunk, nagyon szeretik a látogatók. A tárlatot megtekintve döbbennek rá arra, hogy milyen sok helyre érdemes ellátogatniuk a megyében. Így sikerül teljesítenünk azt a missziónkat, hogy információkat és motivációkat kapjanak tőlünk az emberek egy megyei barangoláshoz.

________________________________________________________________________________________________________
Zálogai a munka folytatásának

A megyei értéktár bizottság elnökétől azt kérdeztük, hogyan értékeli az eddig elvégzett – közel tízéves – munkát.

- Úgy gondolom, áldás van a megyei értékteremtő munkán. Ha csak ezt az évet vesszük: a magyar kultúra napján a beregi és felső-tisza-vidéki keresztszemes is bekerült a hungarikumok gyűjteményébe. A keresztszemes először a beregdaróci helyi értéktárba került be, aztán a megyeibe, majd kiemelt nemzeti érték lett, végül a hungarikumok közé emelték. Ez a szimbolikus kultúra napi döntés nagyon nagy eredmény a számunkra – mondta Baracsi Endre. 

– Áldás ez a munka azért is, mert egyre több fiatalt sikerül becsábítani ebbe a küldetésbe,  ami nekünk azért lényeges, mert ők a zálogai annak, hogy ez a munka folytatódjon. A videopályázatunkon is látszott, hogy a fiatalok szívesen foglalkoznak az értékgyűjtő munkával, s rendkívül kreatívan tudnak megoldani egy-egy feladatot, értékes alkotásokat kaptunk tőlük. Szervezünk a fiatalok számára vetélkedőket is. Az a tapasztalatunk, a diákok szeretnek foglalkozni ezekkel az értékekkel. A felgyorsult világunkból ki tudnak kapcsolódni, képesek napokig-hetekig foglalkozni egy-egy  feladattal, s mindebből látszik, hogy számukra is fontosak a megyei, illetve a nemzeti értékek. Ezért örülök annak, hogy ez az értékteremtő munka tovább folytatódik, s úgy érzem, a mozgalom új lendületet is kapott azzal a kiállítással, amit húsvéthétfőn nyitottunk meg a Sóstói Múzeumfaluban. Biztos vagyok abban, hogy ez országosan is egyedülálló rendezvény, már csak a helyszín miatt is, hiszen a skanzen nagyon autentikus színhely egy ilyen kiállítás számára.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában