Szabolcs-Szatmár-Bereg

2022.04.20. 08:20

Vulkáni kúpok a Beregben

A térség legidősebb, mintegy tízmillió éves szigetszerűen kiemelkedő tájképi elemei.

KM

Sorozatunkban azokat a kincseket mutatjuk be, amelyeket a megyei értéktár bizottság felvett a megyei büszkeségeink közé az elmúlt években. A természeti értékek között megtaláljuk a beregi vulkáni kúpokat is. 

Változatos élethelyek 

A beregi térség két vulkáni kúpja a barabási Kaszonyi-hegy és a Tarpai-hegy. Mindkettő azon a tektonikus vonalon helyezkedik el, mely Zempléntől, Nagyszőlősön át egészen Husztig húzódik a Kárpátok irányába. Ezek a vidék legidősebb, mintegy tízmillió éves szigetszerűen kiemelkedő tájképi elemei. A Kaszonyi-hegy a magyar–ukrán határon elhelyezkedő szigetvulkán maradványa, melynek magyarországi része Barabás község határában terül el. Nevét az Ukrajnában lévő Mezőkaszonyról kapta. A hegy legmagasabb pontja a szintén Ukrajnában lévő Veresmáj (221 m). Az országhatár 160-170 m magasságban húzódik. A hegy magyarországi része Kaszonyi-hegy Természetvédelmi Terület néven védett. Élőhelyeinek változatossága miatt kiemelkedő fajgazdagságú. 
A Beregi-sík másik kiemelkedő képződménye a 154 m magas Tarpai-hegy, mely közvetlenül az országhatár mellett helyezkedik el. A „hegy” lesüllyedt vulkáni kúp, melyet a jégkorszak szelei által szállított por betemetett, így több méteres lösz borítja – olvasható a megyei értéktár honlapján. 

 

Borítókép: A tarpai Nagy-hegy egyik részlete | Fotó: Habarics Béla


 

Címkék#értéktár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában