Tiszadob

2022.05.17. 15:00

A dobi holtágak bűvöletében

Kiállítás nyílik a tiszadobi Réti Mátyás Faluházban szombat délután.

ltl

Az Andrássy Kulturális, Turisztikai, Természetvédő Egyesület szervezésében nyílik meg Benke Etelka „Holtágak bűvöletében” című kiállítása május 21-én, szombaton 16 órától a Réti Mátyás Faluházban. 

Tősgyökeres alkotó 

Benke Etelka 1948. március 24-én született Tiszadobon, tehát tősgyökeresként lehet ott az önálló tárlatán. 
– A szüleim földművesek voltak: bérelt földeken gazdálkodtak, nehéz körülmények között éltünk. Még iskolába sem jártam, már rajzoltam, főleg virágokat és lovakat, bár csak tintaceruza volt a háznál, és papír helyett a konyhaszekrény hófehérre gyalult oldala is megfelelt. Általános iskolában imádtam a rajzórákat, rajztanárom felfigyelt tehetségemre – mondta Benke Etelka. – Gyerekkoromban nagy élmény és inspiráció volt, hogy láthattam Réti Matyi bácsit festeni, sokszor az előttünk lévő téren is. Egy alkalommal meglátta az udvarunkon a „szekérderékból szénát fogyasztó lovakról” készített rajzomat, tökéletesnek tartotta, és elvitte magával.

Soha nem vágyott el 

– Tiszadob csodálatos természeti szépsége folyamatosan inspirál. Szeretném festményeimen keresztül ezt a csodát másoknak is megmutatni. Születésemtől kezdve itt lakom, és sohasem vágytam el ebből a páratlan természeti környezettel rendelkező faluból. Számomra a festés, a rajzolás hihetetlen megnyugvást, kikapcsolódást jelent – jegyezte meg végezetül Benke Etelka. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában