Kisvárda

2022.05.30. 07:59

A holokauszt áldozataira emlékeznek Kisvárdán

A három fotós a maga művészi módján örökítette meg a zsidóság múltját és jelenét.

KM

Az egykori zsinagóga ad otthont a Rétközi Múzeumnak

Jelentős számú zsidó lakosság élt Kisvárdán és a város térségében a XX. század első négy évtizedében, azonban az 1944-es holokauszt nem kímélte Felső-Szabolcs izraelita közösségét sem, 7000-7500 embert vittek el a koncentrációs táborokba. 

Az elhurcolt emberekre, az áldozatokra emlékeznek május 30-án 11 órától a kisvárdai Rétközi Múzeumban, az egykori zsinagóga épületében. 
 

Koncert, kiállítás

 
A helyi önkormányzat, a múzeum, a helyi értéktár bizottság és a KALANIT Magyar-Izraeli Baráti Társaság közös rendezvényén megnyitják a Hűségben járunk című kiállítást, majd Zucker Immánuel, az országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem és a Bét Jehuda Közösség főkántora ad koncertet, gitáron közreműködik Kardos Dániel. A vendégeket köszönti Leleszi Tibor polgármester, a kiállítást megnyitja Csutkai Csaba fotóművész. 


A kiállítás központi részét a kisvárdai zsidóságról szóló – tárgyi és szellemi – anyag képezi, és ezt ölelik körbe három fotós – Csutkai Csaba, Janics Attila és Somos Péter alkotásai. 


Mindhárman a maguk művészi módján örökítették meg a zsidóság történelmét és jelenét. Csutkai Csaba a múltat mutatja be az Ahol szétoszlik a világosság című, zsidó temetőket felvillantó kiállításával, Janics Attila a vészkorszakot idézi meg az Auschwitzban fényképezett sorozatával, ami Az emlékezés kövei címet kapta, míg Somos Péter a jelen és jövő reményét és örömét villantja fel a Jeruzsálem arcai című összeállításában. 

Címkék#kisvárda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában