Érettségi

2022.05.04. 06:38

A matekot is megírták az érettségizők

Máté Tóth Attila szerint voltak a feladatsorban kisebb-nagyobb buktatók, de igazából nem volt nehéz.

TG

– Úgy gondolom, hogy amelyik diák tisztességesen felkészült a keddi érettségire, az különösebb gond nélkül meg tudta oldani a feladatokat – reagált megkeresésünkre Máté Tóth Attila, a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium matektanára, aki röviden értékelte és véleményezte is a feladatsort. Elmondta, az első rész, melynek megoldására 45 perc állt rendelkezésre, a szokásoknak megfelelően egy, a négy év anyagát felölelő általános, definíciókra rákérdező tudásfelmérő volt. 

Statisztika és sorozatok 

– A második rész megoldására 2 óra 15 percük volt az érettségizőknek. Itt a vártnál talán kevesebb feladat kapcsolódott a koordináta-geometriához és a trigonometriához, ahogy a valószínűségszámítással és a kombinatorikával összefüggő kérdés is kevesebb volt, mint amire előzetesen számítani lehetett, ám amik innen végül bekerültek a feladatsorba, azok sem bizonyultak megoldhatatlannak. Statisztikából és a sorozatokból viszont több kérdést kaptak a diákok, mint azt én előzetesen gondoltam – mondta lapunknak Máté Tóth Attila, aki szerint összességében nem volt nehéz az idei matekérettségi, mint ahogy a pedagógus fogalmazott: „voltak benne kisebb-nagyobb buktatók, de meg lehetett írni”. 


Makkai Kitti a középiskola első két évét a nyíregyházi Kölcsey-gimnáziumban kezdte, majd onnan Kisvárda felé vette az irányt, így kedden a Bessenyei György Gimnázium és Kollégium végzőseként írta meg a matekérettségit. 
– Úgy érzem, hogy egy négyesre jó lehet a teljesítményem. A feladatsor első részében volt két kérdés, amihez nem igazán tudtam mit írni, a második részt viszont úgy gondolom, jól megoldottam – értékelt Makkai Kitti, aki elárulta, annak idején a kézilabda miatt váltott iskolát, de nem bánta meg, mert már magára húzhatta a kisvárdai klub NB I.-es felnőttcsapatának a mezét is, az ifjúsági csapatnak pedig stabil tagja. 
Szegedi Sára inkább a magyar írásbelitől tartott, a matektól kevésbé. Mint azt a Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium végzős diákja elmondta, inkább reál beállítottságú, mindig is közel álltak hozzá a különféle gépjárművek, ezért talán nem is csoda, hogy a középiskola elvégzése után a Nyíregyházi Egyetem repülőmérnöki szakán szeretne továbbtanulni.

Reál beállítottságú 

– Sokan dolgoznak a családból a MÁV-nál, anya tesója vadászpilóta volt. Fiúk között nőttem fel, így egészen kis koromtól kezdve inkább a „fiús” dolgok érdekeltek. A matek mindig is ment, a fizikát is hamar megszerettem. Angolból pedig nagyon jó tanárom volt, így a három tantárgy kereszteződéséből „megszületett” a repülőmérnöki szak – tudtuk meg Szegedi Sárától, aki kedden emelt szintű matekot írt. Mint azt a feladatsor kitöltése után elárulta, lehetett volna sokkal nehezebb feladatokat összeállítani. 
– Úgy gondolom, hogy egy négyest összehoztam, ezzel az érdemjeggyel pedig ­elé­gedett is lennék – tette hozzá. TG 
 

Borítókép: A Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium végzősei is megoldották a feladatokat | Fotó: Dodó Ferenc

Címkék#érettségi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában