Nyírbátor

2022.05.20. 13:11

Átadák a nyírbátori római katolikus iskola új tornaudvarát

Új udvarral és sportpályával gazdagodott a nyírbátori katolikus iskola.

Szentmisével indult a nyírbátori Báthory István Katolikus Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium tornacsarnokában a középiskolások egyházmegyei találkozója. Több száz diák érkezett az eseményre, amit ünnepséggel kötöttek össze az idén, a tornacsarnokban felállított kivetítőn az volt olvasható: „Ép testben ép lélek”. A mondás a megújult iskolaudvar és az iskola közvetlen szomszédságában elhelyezkedő új sportpálya ünnepélyes átadását vezette fel amellett, hogy a nap folyamán elhangzott pódiumbeszélgetéseken is érintették e témát, délután pedig különböző sportversenyeken vettek részt a diákok: az úgynevezett KÖVET- kupáért küzdöttek a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye köznevelési intézményeiben tanuló középiskolások. Mint megtudtuk, a nyírbátori katolikus iskolában 535 diák tanul, az óvoda 74 gyermeket fogad.

 

 

 

Érdekes pillanat volt, amikor Horváthné Karsai Hédi, a város alpolgármestere köszöntötte a gyermekeket, ugyanis egykori diákja és egykori tanára is volt az intézménynek. Ő még emlékezett a régi tornateremre, a sok évvel ezelőtti közegre, így örömét fejezte ki, hogy modern körülmények között sportolhatnak a diákok és taníthatnak a testnevelőtanárok. A fejlődéshez gratulált, és elmondta, hogy az önkormányzat is támogatja a fiatalok sportolási lehetőségeit.

Dr. Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője is elismeréssel szólt az intézményről. Felidézte, választókerületében összesen 12 nevelési-oktatási, valamint szociális intézmény működik, amelyet valamelyik nagy történelmi egyház tart fenn.

– A legütőképesebb és legjobb intézményeket az egyházak működtetik – fogalmazott dr. Simon Miklós. Megjegyezte, az intézményrendszer kialakítására 8 milliárd forintot fordított a kormány az elmúlt 12 évben.

Az egyik könyvélményét osztotta meg a diákokkal Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. A könyv a híres sarkkutatóról, Fridtjof Nansenról szólt, aki két és fél évet töltött viszontagságok közepette északi sarkvidéki expedíciója során. Ezalatt az idő alatt, nagy felfedezésekre nem tett szert, de a különleges útról hazatérve megismerték a nevét, híressé lett. Nem sejtette, hogy később ismertsége révén óriási szerepe lesz az I. világháború utáni fogolycserék lebonyolításában, amiért 1922-ben Nobel- békedíjban részesült.

A történet azért volt beszédes, mert sohasem tudjuk, mit kapunk életfeladatul.

–  Amit a gyerekek, illetve általuk az egész társadalom megkaphat az egyházi iskolákban, azt életük valamelyik pillanatában feladatként is megkapják – emelte ki az államtitkár. – A sok-sok tanítás és tudás, amit itt kaptok meg, felhatalmaz titeket arra is, hogy "követek" legyetek a kereszténységben, a békesség megteremtésében és a szeretet továbbadásában – szólította meg a diákokat az államtitkár.

Ezután Palánki Ferenc püspök megáldotta az iskolaudvart és a sportpályát, ahol a gimnazisták már javában rúgták a focit, s az elöljárókat is kihívták egy rövid meccsre.


– Iskolánk folyamatosan fejlődik, most egy teljesen felszerelt sportudvart és egy kültéri sportpályát alakítottunk ki, a beruházást az intézmény fenntartója, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye finanszírozta – erről már Rácz Tiborné igazgató beszélt lapunknak. Hozzátette, nagyon örülnek a kültéri sportpályának, hiszen testnevelés tagozatos iskoláról van szó, ahol régóta működik diáksport egyesület és különböző szakosztályok is alakultak. A fiatalok szép eredményeket érnek el a különböző sportágakban.

– Egy kézilabdapálya méretű sportpályánk lett, 160 méteres futókör veszi körbe, ott van a súlylökőpálya és távolugrásra is van lehetőség – mutatta az igazgató a bejáráson.

 

KO

Címkék#Nyírbátor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában