Nyíregyháza

2022.05.11. 14:00

Az Inczédy is csatlakozott a programhoz

A nyíregyházi szakiskola a nyolcadik megyei oktatási intézmény, amely belépett a Honvéd Kadét Programba.

Fotó: Sipeki Péter

Együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred és a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Inczédy György Szakképző Iskola és Kollégium szerda délelőtt. A szakiskola aulájában megrendezett rövid ünnepségen Gurbánné Papp Mária köszöntötte először a vendégeket. A Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója szerint örömteli, hogy a honvédséggel, a katonai életpályával oktatási keretek közt is lesz lehetőségük megismerkedniük az inczédys diákoknak.

– A munkaerőpiacon a fegyelem, a precizitás, a pontosság, a probléma-megoldóképesség mind-mind fontos kompetenciák. Ezeket a Honvéd Kadét Program részeként is elsajátíthatják majd a fiatalok. Természetesen a szakképzési centrum elsődleges célja az, hogy jó szakembereket képezzen a régiónak, de az sem elhanyagolandó szempont, hogy milyen emberek kerülnek ki az iskola falai közül. Ez a program egy másik intézményünkben, a Vásárhelyi Pál Technikumban már működik, és csak pozitív dolgokat hallottam róla az oktatóktól, diákoktól – emelte ki Gurbánné Papp Mária.

Herczku Márton, az Inczédy György Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója hozzátette, mindig próbálnak fejlődni, előrelépni.

– A honvédséggel közösen bízunk abban, hogy a program során sikerül a katonai pálya felé orientálni a diákokat és lesz olyan diákunk, aki elkötelezi magát a katonaság mellett – mondta az igazgató, aki szerint a rend, a fegyelem, az együttműködő-készség olyan tulajdonságok, melyek, kortól, nemtől, foglalkozástól függetlenül minden emberben meg kell hogy legyenek.

 

– Ez az iskola a megyében a nyolcadik, de ha országos viszonylatban nézzük, akkor a százkilencedik olyan oktatási intézmény, amely együttműködési megállapodást ír alá a Magyar Honvédséggel és lép be a Honvéd Kadét Programba – fogalmazott a szerdai ünnepségen Vantal Zsolt.

A Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezredének parancsnoka elmondta, a kötelező sorkatonai szolgálat eltörlése után sokáig nem volt módjuk a fiataloknak bepillantást nyerni a honvédség életébe. Ez a program hiteles információkat nyújt a diákoknak és olyan szellemiséget, olyan dolgokat sajátíthatnak el illetve tanulhatnak, melyeket a civil életben is hasznosítani tudnak – emelte ki Vantal Zsolt ezredes.

A rendezvényen elhangzott: a Honvéd Kadét Program 2017-ben jött létre, felváltva, kiegészítve a honvédelmi tárca korábbi pályaorientációs programját. A programban azok az intézmények vehetnek részt, melyek vállalják, hogy megállapodást kötnek a Magyar Honvédség egyik szervezetével, valamint a Honvédelmi Sportszövetséggel, ezáltal az oktatási intézmények szakmai támogatásban, pedagógus továbbképzési programban, valamint mentorálásban részesülnek.

A megállapodás aláírásával az Inczédy György Szakképző Iskola és Kollégium nyolcadik megyei intézményként lépett be a Honvéd Kadét Programba.

TG

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában