Szabolcs-Szatmár-Bereg

2022.05.17. 12:54

Bakancs helyett nyúlcipő

Elhelyezték a település szalagját a stafétaboton, koszorúztak a Hősök terén.

Zubbony, bakancs, hátizsák helyett nyúlcipőt húztak a vállalkozó szellemű hivatásos, szerződéses és önkéntes tartalékos katonák, akik keresztül-kasul futják be Magyarországot. Kedd reggel a nyíregyházi Kossuth térről indultak el, de előtte meg dr. Ulrich Attila alpolgármester az önkormányzat nevében elhelyezte a település szalagját a stafétabotra.
– Futni jó és nagyon egészséges. Nyíregyháza katonavárosként az elmúlt évszázadokban sok jó katonát adott a hazának. Az elmúlt tíz évben ez a kapcsolat egyre gyümölcsözőbbé vált, ennek eredménye a tartalékos ezred felállítása, illetve a honvéd kollégium megindítása is. De nem csak hagyományaink vannak, hanem jövőnk is a katonai erények terén. Minden tiszteletem azoké, akik felvállalták, hogy aktív részesei lesznek a Toborzó Emlékfutás 2022-nek – fogalmazott dr. Ulrich Attila.
„A sport és a katonaság egybeforrt” – jelentette ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Nyíregyháza díszpolgára a Toborzó Emlékfutás 2022 ünnepélyes megnyitóján, a budapesti Stefánia Palota-Honvéd Kulturális Központban. A Magyar Honvédség, az Adrianus Alapítvány a Falvak Kultúrájáért és a Katonaolimpikonok Baráti Kör szervezésében létrejött egész országon átívelő emlékfutás célja a katonai hivatás, a sport és az egészséges életmód népszerűsítése. A váltó tagjait húsz hivatásos, szerződéses és önkéntes tartalékos katona alkotja, akik több mint 1800 kilométert tesznek meg május 20-ig.


Benkő Tibor hangsúlyozta: „Szükség van kiválóan felkészült, a hazájuk iránt elkötelezett fiatalokra is. Ezt segíti a hazafias honvédelmi nevelés is, amelynek célkitűzéseiért a Honvédelmi Sportszövetséggel közösen dolgoznak. Az ép testben ép lélek, a haza iránti elkötelezettség, a hűség adja az alapját, hogy erős Magyar Honvédséget tudjunk felépíteni. Elkezdtük ezt a folyamatot, kiváló, korszerű technikai eszközöket szerzünk be, de ezek önmagukban kevesek ahhoz, hogy sikeresek, eredményesek legyünk, hogy valóban tudjuk szolgálni országunk, nemzetünk békéjét, biztonságát. Ehhez elhivatott katonákra van szükség. Olyan katonákra, akik bárhol, bármikor, bármilyen körülmény között a legelszántabbak, legbátrabbak tudnak lenni - ehhez pedig kell a testi, fizikai felkészültség is”.
A futók 219 településen haladnak át, bárki csatlakozhat a katonákhoz. Az emlékfutás mezőnye a honvédelem napja előtt egy nappal ér majd célba.
Dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő megjegyezte: „Szabolcs-Szatmár-Bereg megye első állomásaként Nyírbogáton láthattuk vendégül a váltófutás résztvevőit. Megemlékeztünk a város hajdani hőseiről, a fiatalok játékos feladatokkal nyertek betekintést a honvédek életébe, majd a helyi gyermekek előadását követően magunk is csatlakoztunk az emlékfutáshoz”.
Mátészalkán az önkormányzata nevében a település szalagját Torma Tamás helyezte el a stafétabotra. A honvédekkel közösen emlékeztek meg a második világháború áldozatainak emlékművénél a Kegyeleti Parkban.
A nyírmeggyesi önkormányzat és a Nagydobosi Közművelődési Hírek is beszámolt a világhálón az emlékfutásról.
Filep Sándor, Vásárosnamény polgármestere posztolta a közösségi oldalon azt a fotót, amikor a beregi kilométereket rótták a futók. Kisvárdán toborzót, katonai valamint technikai eszköz bemutatót tartottak, fellépett a Mistral Mazsorett.
A futók már Nyírtelekre tartottak, amikor dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere megkoszorúzta az első világháború hőseinek az emlékművét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában