Autóvilág

2022.05.19. 17:30

Emberi haj, kutyaszőr... Így védekeznek a nyest ellen a nyíregyháziak! De mit mond a szakember?

Spanyolországtól a Himalájáig elterjedt a motorháztetők alá is bebújó kisragadozó.

LTL

Fotó: Shutterstock

„Nagyon szeretem az állatokat, talán egy erős kivétel van: a nyest. Bármekkora is a szárazság, ennek mindig sáros a mancsa. Annyira gonosz, hogy már eleve saras vödrökkel érkezik” – mondta a humorista Mogács Dániel az alapvetően korántsem vicces állatról, ami komoly bosszúságot tud okozni. 
Az autósok életét megkeserítő menyétféle ragadozótól kitelik, hogy a szabadban parkoló autók motorterében összerágcsálja az elektromos kábeleket. 
 

Emberi haj a motortérben 


A Nyíregyen Hallottam Facebook-csoportban posztolta egy hölgy: „A Kórház utcán egy parkolóban éjjel nyestek szaladgálnak, időnként egyik-másik autóra fel is ugranak, majd lecsúsznak. Aki tud valami okos megoldást, ne tartsa magában, kérem, jelezze!” 


„Na, akkor megvan, hogy mi hurcolta be a félszáraz kenyeret a kocsi motorterébe, pedig mi a Kórház utca másik oldalán parkolunk. És nem az első eset volt! Jó lenne valami megoldást találni” – írta valaki más. 


Természetesen a jótanácsok sem maradtak el: „Általában a motortérbe másznak, és ott tudnak kárt tenni a csövek, vezetékek megrágásával. Állítólag emberi hajat kell tenni a motortérbe, mert az elriasztja őket. Havonta kell cserélni. Fodrásztól kell kérni natúr, festetlen hajat. Csak az jó, mert emberszaga van!” – javasolta egy férfi. „Kutyaszőrt kell tenni a kocsi köré!” – fűzte hozzá egy hölgy. 
 

Nehéz kiűzni őket

 
„Azt hallottam, nagyon csípős paprikával kell bekenni a vezetékeket, hogy ne rágják szét. Hogy működik-e? Sajnos nem tudom” – szóltak hozzá. „Az élvefogó csapdával körülbelül tízszer megfogtam a közelben lakó sünt. Nyestet nem. A motorház alá tetőlécre feszített csibehálót kell tenni. Nem mászik fel a motortérbe. Ezt Németországban is láttam. A szélvédőre tett fényvisszaverős árnyékolóra sem másznak” – fűzte hozzá valaki. Nem mindenki pufogott, voltak, akik a nyestek csúszkálásával poénkodtak: „Legyen fizetős a lecsúszás! A strandon se ingyenes! Kellene egy tábla, hogy szaladgálni, ugrálni, csúszkálni tilos! Vagy ugyanezt megcsinálni piktogrammal, hogy tutira megértsék. A táblát pedig kivilágítani. Vagy az autókat vékonyan bekenni mézzel, hogy ne csússzanak, és kitenni még egy táblát nekik, hogy nyalogatni tilos!” 


A nyestek a rókákhoz hasonlóan a települések peremére szorultak. Beköltöznek a padlásokra, megtalálják a lyukat, az üreget, jól érzik magukat az autók motorházteteje alatt. Nem egyszerű védekezni ellenük, mert ha megszoknak egy helyet, onnan alig lehet őket kiűzni. 


Szakembert kérdeztünk meg az esetleges praktikákról. Elmondta, hogy megoldás lehet a gyakori motormosás. Vagy a nyestriasztó, ami a villanypásztorra hajaz: amint a kisragadozó hozzáér a fémhez, akkor enyhe áram­ütést szenved, ettől garantáltan elkerüli az autót. Azért is kell gyanakodni az indítási problémáknál, mert a szétrágott gyújtókábel a katalizátor végére utalhat. A motor túlmelegedhet, és komoly kár keletkezhet. 
 

Riasztó lehet a spray 


Hatásos lehet a speciális, nyestriasztó spray, ami védelmet nyújthat az elektromos vezetékeknek, a fék- és vízcsöveknek, az ékszíjaknak, a gumiharangoknak, a porvédőknek, a gyújtókábelnek. Jobb elkerülni a „kábeli” zűrzavart!

 

Címkék#nyest

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában