Nyíregyháza

2022.05.10. 08:15

Hatvan éve jelent meg először a vízügyi lap

A rendszeresen megjelenő számok mellett különkiadásokat is készítettek.

Nádasi Zoltán

Kevés olyan üzemi, vállalati lap található hazánkban napjainkban, amely elmondhatja magáról, hogy folyamatosan működik már több mint fél évszázada. Az egyik ilyen újság a Felső-Tisza Híradó, ami a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Fetivizig) saját kiadványa, s aminek az első száma hatvan évvel ezelőtt, 1962. május 1-jén jelent meg Nyíregyházán. 

Belső kommunikáció 

– A hat évtizede útjára indult újság kiállta az idők próbáját – tájékoztatta szerkesztőségünket a „kis testvér” kerek jubileumáról Szamos Ferenc igazgatási osztályvezető. – A szerkesztő bizottság felkérésére készített publikációkat, tudósításokat, cikkeket szinte kizárólag csak a Fetivizig – és jogelődjeinek – munkatársai írták, és írják ma is. A lap legfontosabb feladata mindig a dolgozók tájékoztatása volt az időszerű ágazati, igazgatósági és társasági eseményekről, de emellett korszerű ismereteket, szakmai anyagokat, élménybeszámolókat, szervezeti és személyi híreket is közölt az olvasóival. A kiadvány hosszú éveken át meghatározó szerepet töltött be az igazgatóság belső kommunikációjában, hiszen akkoriban még nem létezett számítógép, okostelefon, internet. Az újság folyamatos megerősödését az is jól mutatja, hogy idővel a rendszeresen megjelenő számok mellett különkiadásokat is készítettek a kollégák a jelentősebb eseményekről, például emlékezetes árvizek évfordulóján vagy a víz világnapi ünnepségekkel kapcsolatosan – folytatta Szamos Ferenc. 

Elektronikus formában is 

– A kiadvány sokszorosítását huszonöt éven keresztül a munkatársak végezték az igazgatóság saját stencilgépén, és csak 1987-től készül nyomdában. Egy ahhoz hasonló stencilberendezés megtalálható a Fetivizig Vízügyi Történeti Gyűjteményében, csakúgy, mint a lap évfolyamonként beköttetett példányai, melyek már szintén muzeális értéket képviselnek. A nyomtatott változat mellett napjainkban az újság valamennyi száma elektronikus formában is megtekinthető az igazgatóság belső információs rendszerén, valamint a honlapján is. 

Kordokumentum az utókornak 

– Az is elmondható még a kiadványról, hogy a maga hatvanéves „munkaviszonyával” jelenleg a Fetivizig legrégebbi „aktív dolgozója”. Az igazgatóság bízik benne, hogy mint egyfajta kordokumentum még sokáig fennmarad, hogy bemutassa a Fetivizig mindennapjait, részletes tájékoztatást adva arról, mi történik a vízüggyel és a vízügyesekkel itt a Felső-Tisza vidékén – tette hozzá az igazgatási osztályvezető. 
 

Borítókép: KM

Címkék#újság

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában