Megyei értéktár

2022.05.11. 08:31

Inkább kaszárnyát láttak benne, mintsem palotát

Nyíregyháza megyeszékhely lett, kellett új épület az igazságszolgáltatásnak is.

KM

 Sorozatunkban azokat a kincseket mutatjuk be, amelyeket a megyei értéktár bizottság felvett a büszkeségeink közé. Az épített értékek között ott találjuk a Nyíregyházi Törvényszék épületét is. 

Nem aratott sikert 

Nyíregyháza megyeszékhellyé válása után egy sor állami intézmény elhelyezéséről, így az igazságszolgáltatáséról is gondoskodni kellett. A törvényszék kényszerű városházi elhelyezése után 1888-ban az akkori igazságügy-minisztertől Wagner Gyula budapesti építész kapott megbízást a Nyíregyházi Törvényszék épületének megtervezésére. 
A kivitelezést az ismert építészpáros, Vojtovics Bertalan és Barzó Mihály végezték 1890–91-ben. Az 1891. november 23-án átadott épület azonban nem aratott közönségsikert, kifogásolták magasságának és hosszának arányát, inkább kaszárnyát láttak benne, mintsem palotát. 
Az ügyek számának szaporodásával hamarosan napirendre került az átépítés, a bővítés, esetleg új épület felhúzása. 

Áthelyezték a főbejáratot 

Végül a bővítés mellett döntöttek: emeletet húztak rá, a főbejáratot áthelyezték, s így egy impozáns, valóban palota formájú épületet alakítottak ki – olvasható a megyei értéktár honlapján. KM 
 

Borítókép: A nyíregyházi törvényház épülete  |  Fotó: KM

Címkék#bíróság

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában