Csenger

2022.05.03. 08:39

Író, lapszerkesztő, laptulajdonos is volt

Kaufman Antalt a szülővárosa, Csenger díszpolgárrá is választotta.

Fábián László

A szatmári zsidóság számos nagy tekintélyű személyt adott a magyar kultúrának s a közéletnek – erről többször is olvashattunk a Kelet-Magyarország hasábjain is. Illő, s nem hagyható ki, hogy egy Csengerben született neves zsidó személyről meg ne emlékezzünk. 

Áttelepült Amerikába 

Kaufman Antal Csengerben született 1882. október 6-án. A család igen régi, neves szatmári zsidó família volt, amelynek az ősei először Nagykárolyban telepedtek le, s innen ágaztak el Mátészalka, Csenger és Erdőd felé, ugyanis e három városban Zápolya János szabad királyi kereskedelmi jogot biztosított a számukra. 
Később az udvari kancellária Mária Terézia uralkodása idején elismerte a Kaufmanok vámszedési jogát a csengeri és a mátészalkai vásárokon. E neves családnak Csengerben két ága volt, de a bonyolult rokoni kapcsolatokból nehéz kideríteni, hogy tulajdonképpen melyikből is származik. Annyi bizonyos, hogy apja Kaufman Lajos, Szatmár vármegye törvényhatósági tagja és a szatmári Kossuth Párt alelnöke volt. 
Az ifjú Antal iskoláit Szatmáron, Debrecenben, Pozsonyban és Berlinben végezte, ez utóbbi helyen a Morgen Zeitung nagy napilap szerkesztőségi tagja lett, ott kezdte újságírói pályáját. 1905-ben áttelepült Amerikába. Ott teljesedett ki munkássága, Ditroitban újságot alapított, majd az évek során több más lap tulajdonosa és szerkesztője lett. 

Támogatta a csengeri diákokat 

Az amerikai társasági életben Kaufman Antal fontos szerepet töltött be, számos jótékonysági és társadalmi egylet tagja volt. Az I. világháború után több mint félmillió dollárt juttatott el a magyarországi nyomor enyhítésére. Ez bizonyítja, hogy hazájáról, sőt szülővárosáról, Csengerről sem feledkezett meg. 1933-ban tanulmányi ösztöndíjat hozott létre, amelynek kamataiból évente 12 kitűnő tanuló 100-100 pengő ösztöndíjat kapott. (Az alapítvány Anton Kaufman iskolai alapítványként 1944-ig működött.) 
Csenger képviselő-testülete ezt a nagylelkű felajánlást azzal hálálta meg, hogy díszpolgárává választotta és egyben örökös dísztagja lett a csengeri izraelita hitközségnek. 

Irodalmi munkásság 

Dísztagja lett továbbá az egész Magyarországot átölelő Országos Magyar Kereskedelmi Egyesületnek (OMKE), sőt elnöke volt annak a bizottságnak is Amerikában, amely Balthazár Dezső debreceni püspököt fogadta, s segítette ahhoz, hogy tekintélyes összegeket szerezhessen a debreceni református kollégiumnak. Irodalmi munkásságának túlnyomó része természetesen angol nyelven íródott, jelentős ezek között az amerikai magyar zsidóság történetét bemutató tanulmánya. 
Fiai, Theodore és Herbert is jónevű írók voltak. Későbbi életéről alig tudunk, lépéseket tettem amerikai zsidó ismerőseimnél, hogy segítsenek ennek kikutatásában. 

 

Borítókép: Kaufman Antal | Fotó: BME

Címkék#csenger

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában