Veszély

2022.05.25. 15:31

Megyénkre is kiadták a riasztást

A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy figyelje a meteorológiai szolgálat riasztásait.

MTI

Szerda délután ismét másodfokú riasztásokat adott ki zivatarveszély miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett területeken a következő órákban olyan heves zivatarok alakulhatnak ki, amelyeket károkozó szél, jelentős mennyiségű csapadék, illetve jégeső kísérhet. A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy figyelje a meteorológiai szolgálat riasztásait, lehetőség szerint ne parkoljanak a viharos szélben fák alá, a közúton pedig a fasorok mellett is kellő figyelemmel közlekedjenek.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint elsőként Vas és Zala megye több járására adták ki a másodfokú riasztást, de a nap folyamán másodfokú riasztásokat adhatnak ki Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Somogy és Tolna megye járásaira, továbbá Budapestre is.

Az ország többi területén elsőfokú riasztást adhatnak ki zivatarveszély miatt.

Azt írták: egy érkező hidegfront hatására nyugat felől ismét egyre többfelé várhatóak zivatarok. Leginkább az ország déli felén (a Dél-Dunántúlon, valamint az Alföld déli és középső területein) heves zivatarok is kialakulhatnak. A zivatarok akár rendszerbe is szerveződhetnek. Ezek mellé erősen viharos (akár 100 kilométer/óra körüli károkozó) szélrohamok, (akár nagyobb jégdarabokkal) jégeső és intenzív csapadékhullás társulhat.

Az - akár heves - zivatarok az esti, éjszakai órákban kelet felé haladnak, az Alföldön, északkeleten még csütörtök hajnalig is kitarthat a "zivatartevékenység". A meteorológiai szolgálat azt is megjegyezte, hogy az időjárási helyzet függvényében kisebb körzetekben (jellemzően a déli tájakon) nem kizárt a harmadfokú (piros) zivatarriasztás se. "Miután kivonultak a zivatarok az országból, csütörtökön kritériumokat meghaladó veszélyes időjárási jelenség már nem valószínű" - írta a meteorológiai szolgálat.

Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivőhelyettese azt hangsúlyozta: a viharos szélben mindenki fokozottan figyeljen a fák, fasorok, állványzatok közelében. Ha nagy villámlással járó vihar közeleg, be kell húzódni valahová. Aki gépkocsiban ül, az ablakokat zárja be, a fém részeket ne érintse meg. A ház környékéről ajánlott bevinni minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat, ezek ugyanis súlyos sérüléseket okozhatnak. Dóka Imre felhívta a figyelmet, hogy az aktuális meteorológiai riasztásokról tájékozódni lehet az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalán és a katasztrófavédelem VÉSZ applikációján is. Ha valaki leszakadt vezetéket, vagy bajba jutott embert lát, jelezze a 112-es segélyhívón - kérte az OKF szóvivőhelyettese.

 

Címkék#időjárás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában