Kelet-retró

2022.05.06. 08:00

Miért cserélte légpuskára rendőrségi pisztolyát a barabási túszejtő?

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország 30 éve ezen a napon.

Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

1992. május 6., szerda

Miért cserélte légpuskára rendőrségi pisztolyát a barabási túszejtő?

Mint arról beszámoltunk, május 4-én hajnalban Barabáson egy felfegyverkezett férfi azzal fenyegetőzött: ha nem teszik lehetővé, hogy az országos rendőr-főkapitánnyal, valamint a büntetés-végrehajtás parancsnokával beszélhessen, kiirtja a családját és önmagát. Szerencsére a megyei rendőr-főkapitányság munkatársainak sikerült ártalmatlanná tenniük. A kérdésekre Tamás Lajos alezredes, a megyei rendőrfőkapitány közbiztonsági helyettese válaszolt, aki a fiatalember lefegyverzését a főkapitánnyal együtt a helyszínen irányította. - A tettes a 26 éves A. E., szakképzetlen, munkanélküli, barabási lakos. Középmagas, erős testalkatú. Négy általános iskolai osztályt végzett. 

De vajon hogyan juthatott a pisztolyhoz? - A fegyverhez egyáltalán nem jutott könnyen. Közismert, hogy a körzeti megbízottak a pisztolyukat megfelelő biztonsági feltételek mellett tárolják, azaz zárt lemez-, illetve páncélkazettában. A barabási kmb-iroda a polgármesteri hivatal épületében található. Oda A. E. az ablakon át bemászott, a kmb-iroda ajtaján lévő biztonsági vasrácsot lefeszítette, ehhez nagy erő kellett. Ezután egy vasdarabbal a biztonsági ajtót is beszakította, majd a lemezszekrényt felfeszítette, s abból a kazettát eltulajdonította. Miután a helyszínről távozott, a kazettát tönkretette, s belőle a fegyvert, a gázsprét, a bilincset és a különböző iratokat magához vette. 

Miért akart az ORFK vezetőjével, és a BV országos parancsnokával beszélni? - Szerintem azért, hogy mentesüljön az ellene folyó nyomozás, illetve a jogerős bírói ítélet végrehajtása alól. Bár a legutóbbi vallomásában azt mondta: ittas volt, hiszen azon az éjjelen 15- 20 üveg sört ivott meg, s arra, hogy valójában mit akart, nem emlékszik igazán. Egyébként már többször volt büntetve. A bíróság legutóbb betöréses lopás miatt egy év egy hónapra ítélte el, melynek végrehajtása alól idén június 28-áig halasztást kapott. 

Szinte érthetetlen, hogy A. a pisztolyt miért cserélte fel légpuskával... - Szerintem azért, mert a pisztoly működésével nem volt tisztában. Nem akarom a rendőrség érdemeit túlhangsúlyozni, de a túszejtőt sikerült meggyőznünk arról, hogy a légpuska hatásosabb eszköz, holott nyilván ennek a fordítottja igaz. A lefegyverezéséhez számos más taktikai eszközt is alkalmaznunk kellett.

Több száz éves ikonokat koboztak el a záhonyi határon

Az elmúlt két évben több mint 100 ikont koboztak el a magyar határ- és vámőrizeti szervek Záhonyban, ebből a legjelentősebb tételt a napokban - szám szerint 43-at. Az ortodox vallás e jeles rekvizitumai a XVII. sz. eleje és a XIX. sz. vége között készültek, stílusukat tekintve Moszkva környékén. A Puskin expressz négy görög utasánál talált ikon együttes kultúrtörténeti és művészeti értéke jelentős, de napi kereskedelmi ára is meghaladja a 2 millió forintot az első független szakértői vélemények szerint.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában