Szabolcs-Szatmár-Bereg

2022.05.18. 07:00

Rétközi örökségkör – kerékpárral

Kerékpártúra a letűnt korok és tájak emlékei között.

ltl

default

default

 A Felső-Tisza-vidék nyugati felének, a Nyírségtől északra elterülő rétközi tájegységének felfedezése a célja a különleges kerékpártúrának, ami szombaton 8 órakor indul a nyíregyházi Kossuth térről. 

Kilencvenkét kilométer 

A rétközi örökségkörre jelentkezők letűnt korok és egy letűnt táj emlékeit, örökséghelyszíneit ismerhetik meg. Érdeklődni a [email protected] e-mail-címen, a 30/446-8383-as telefonszámon, a www.facebook.com/oroksegtura és a www.oroksegtura.hu felületen lehet. 
A Nyíregyházáról induló, 92 kilométer hosszú rétközi örökségkör egy letűnt vízi világ és a Nyírség tájain halad, szinte végig kerékpárúton Nagyhalász, Ibrány, Paszab, Tiszabercel, Gávavencsellő, Balsa, Szabolcs, Timár, Rakamaz, Nyírtelek települések érintésével is. 
Tiszabercelen bemutatják a Felső-Tisza-vidék egyik legszebb ipartörténeti műemlékét, amely a Rétköz vízmentesítéséért volt felelős. Ellátogatnak Bessenyei György, a magyar felvilágosodás legjelentősebb alakjának szülőházához. 
Felkeresik Közép-Európa egyik leglátványosabb és legjobban kutatott földvárát, valamint a mellette álló Árpád-kori templomot, amely az 1092. évi szabolcsi zsinatnak adott otthont. Igazi kuriózum, hogy betekinthetnek a Felső-Tisza-vidék gazdag honfoglalás kori emlékeibe is. Paszabon a híres paszabi szőttest bemutató szőttesházzal, Gávavencsellőn az ott letelepedett svábok hagyományaival találkozhatnak.
 

Borítókép: Mesés panorámát nyújt a szabolcsi földvár | Fotó: Csutkai Csaba archívuma

Címkék#kerékpár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában