Sóstó Zoo

2022.05.27. 17:13

Színváltó szem, horrfilmbe illő hang - ritka maki született a Nyíregyházi Állatparkban (videóval)

A vörös vari születése azért is örvendetes, mert a faj végveszélyben van.

A természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a kritikusan veszélyeztetett kategóriába sorolta a vörös varit, hiszen élőhelyeik elvesztése és az orvvadászat drasztikusan csökkentette a természetben az állományukat. Ezért is fontos, hogy állatkertekben ne csak bemutassák, de tenyésszék is - olvasható az állatpark közleményében.

A vörösvari-tenyészpár az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett a Nyíregyházi Állatparkba, a 16 éves nőstény cseh, míg 17 éves párja francia állatkertből. Tavaly született először utódjuk, idén pedig ismét 102 napi vemhesség után egy kölyök jött a világra. A kis vari a felnőttekhez hasonló ügyességgel mozog kifutója mászófelületein, és az anyatej mellett már kóstolgatja az édes, lédús gyümölcsöket is. Szemének színe az első két hétben kék volt, majd sárgává változott, vörös mintázata a fák lombkoronájában kiváló rejtőszínt biztosít számára.

A Madagaszkár szigetén őshonos vörös vari a makifélék családjának legnagyobb termetű faja. Testhossza a farkával együtt 110-120 centiméter, súlya 3-4,5 kilogramm között változik. Nappal aktív állat, elsősorban a fák lombkoronájában tartózkodik, ahol előszeretettel fogyasztja a gyümölcsökből, magvakból és nektárból álló táplálékát.

A többi makifajtól eltérően nem hordozza kicsinyét a testén, hanem a saját maga építette fészekben hozza világra fejletlen utódját, aki másfél-két hetes korban merészkedik ki először a biztonságot nyújtó menedékből. A faj kommunikációjában a vizuális és szagjelek mellett a hangjelzések a legfontosabbak: olyan harsogó kiáltásuk van, mint egy horrorfilm hangeffektusai.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában